Molen Grutmolen 't Schaap, Amsterdam

Grutmolen 't Schaap
grutmolen, zaagmolen

buiten de Haarlemmerpoort

geschiedenis

Informatie: "Jaarboek Amstelodanum", nummer 27-1930, pag.159, 'De molens van Amsterdam", pag. 79-159, door G.J. Honig.

Het Schaap aan de Haarlemmervaart is ook een tijdlang grutmolen geweest.
Zie: "Molens van N.H." 1981, pag. 66.
Ook wordt op meerdere plaatsen in de literatuur vermeld dat voor grutmolens rond 1700 geen windmolens meer worden gebruikt, maar uitsluitend nog rosmolens.
H. van der Kaay, 30 jan. 2008.

Het Schaap, een zaagmolen, komt voor in het register van het windgeld van Ao 1765; standplaats: buiten de Haarlemmerpoort.
Aantekening: Deze molen was bij overboeking p. Febr. 1808 niet meer aanwezig en scheen voor jaren reeds afgebroken te zijn.
Bron: Honig.

20-11-1759: Testament van Christoffel Boomer en echtgenote Egberdina Effink wonend aan deze molen aan de Laageweg even buiten de Haarlemmerpoort. Stadsarchief Amsterdam Toegangsnummer 5075, Inventarisnummer 12015, pagina 383 e.v.

De Grut Mole staat op de kaart van Jan Mol uit 1770.

20-06-1800: Op 20 juni 1800 kochten Pieter de Leeuw de Bouter en Jacobus de Pauw een korenmolen genaamd Het Schaap. De molen stond buiten de Haarlemmerpoort, dus toen ook nog buiten Amsterdam aan de Een Honderd Roeden.
18-10-1803: Op 18 oktober 1803 verkocht Pieter zijn deel aan Jacobus de Pauw. De molen was bij een brand totaal verwoest. Uit andere bronnen die we gebruiken voor de realisering van onze stamboom weten we dat Pieter met zijn gezin vertrok naar Ransdorp (Tenbruggencatenummer 13498).

Ton de Leeuw den Bouter, 15 feb. 2020; Arjen Lobach, 22-01-2024.

trivia

Vermeld in bijschrift illustratie M.v.A.II blz 8. De beeldbank Gem. Archief A’dam geeft bij vrijwel dezelfde illustratie als naam der verste molen De Zeeuw. Mr. J.H. van den Hoek Ostende noemt haar ‘t Schaap. De Zeeuw was een wipmolen.

Bolwerk Westerbeer
Gezicht vanaf de latere Houtmankade in zuidwestelijke richting. Van links naar rechts de molens De Koe, De Groote Otter en De Zeeuw (?? MHO) aan de Spaarndammerdijk afgebeeld.
Collectie: Tekeningen en prenten. Vervaardiger: Cate, H.G. ten (tekenaar).