Molen Almensche Korenmolen (1e), Almen

Almen, Gelderland

Almen
iets bezuiden de latere molens
Lochem, Gelderland
Achterhoek en Liemers

geschiedenis
De molen van Almen bestond reeds in 1665, en was verbonden met een bierbrouwerij en herberg, behorende aan de bezitters van huize Ehze. In 1736 waren de eigenaren het echtpaar Christiaan Carel Baron van Lintelo en Clara Elisabeth Baronnesse van Nagell.

In 1830 verving Abraham Jan Markvoort de molen door een iets noordelijker geplaatste molen.

Bron: "De Gorsselsche molens van weleer", art. door J. de Graaf in "Archief Oudheidkundige Vereniging DE GRAAFSCHAP", december 1958. Verzameling H. van der Kaay.

Als molenaar komen we hier in 1664 tegen Lambert Goossens. In dat jaar trouwde hij als Lambert Goessens de muller, met Hendrickjen Hachreise. Hendrickjen kwam uit Neede en daar gingen ze in ondertrouw. Uit deze Needse inschrijving weten we dan de naam van Lamberts vader n.l. "zal. Goossen Mullers soon van Haxbergen". Dit verklaart dus waarom we in 1718 een "Garret Oostendarp meulenaer te Almen" tegenkomen. Garret was een zoon van Lambert Goossens en dus een kleinzoon van Goossen Mullers die molenaar was op de Oostendorper watermolen in Haaksbergen.
J. van Rijn, 26 sept. 2012.

NB De aangegeven locatie is slechts een gissing op basis van de beschrijving ervan.

Arnhemsche courant, 04 juni 1818

De SCHOUT en ASSESSOR EN der gemeente Gorssel, zullen, volgens autorisatie van de Heeren Gedeputeorde Staten der Provincie Gelderland, en onder nadere approbatie van Hun Edele Groot Achtbare , op Woensdag den tienden Junij 1818, des voordemiddags ten tien uren, ten huize van JAN WOLTERINK, aan de Almensche Molen, aan den minstaannemenden aanbesteden, het maken en leggen van twee nieuwe houten BRUGGETJES, omtrent de Rivier de Berkel, onder Almen in de gemeente Gorssel. Zullende de Conditiƫn der aanbesteding, dagelijks , (except des Zondags) ten huize voornoemd, ter lezing liggen.
Gorssel den 3o Mei 1818.
De Schout en Secretaris der Gemeente Gorssel. J.J.de VUL L E R.