Molen De Oude Zager, Dordrecht

De Oude Zager

's-Gravendeelsedijk nabij het Wilgenbos
Dubbeldam
Dubbeldam A (1) 116 Martinus Adrianus van Nievervaart Jz., koopman

22-11-1785: Rotterdamse courant,
Den Notaris Procureur Schultz van Haegen te Dordrecht is voornemens op Woensdag den 30 November 1785, des morgens ten 11 uren, in het Venduhuis de Gouden Molen aldaar, publyk op te veilen, en den 7 December 1785 ter zelver plaatse en uren finalyk te verkoopen, een extraordinaire hegte, sterke en binnen korten tyd zeer vernieuwde en byzonder welgelegen agtkante Windhout-zaagmolen, met drie sleden, van ouds genaamt DEN OUDEN ZAGER, daar by drie groote Balkgaten, twee MolenaarsHuizen, Lootsen en ruimte Werf, benevens een groote schoone Koeopel, van boven met koper gedekt, een alleraangenaamst uitzigt hebbende over de Rivier, alle staande ende gelegen by den anderen aan den 's Gravendeelschendyk aan de Rivier, onder de Jurisdictie van Dubbeldam, even buiten Dordrecht.

*Certificaat van Oorsprong van Goederen ter verzending bestemd naar Batavia.
Burgemeester en Wethouders der Stad Dordrecht verklaren bij deze dat op heden den 22 Augustus 1832 voorhen verschenen is, den Heer Martinus Adrianus van Nievervaart Jzn, gepatenteerd trasmolenaar wonende binnen deze stad dewelke met solemnele Eede heeft verklaard dat de
N-M/N 400 Oxhoofden inhoudende 1000 Ned. Mudden tras voor de Nederlandsche Handelmaatschappij per het Schip "De Marianne" naar Batavia verzonden op den molen DE OUDEN ZAGER staande onder Dubbeldam gemalen en bewerkt is.

24-08-1841: Rotterdamsche courant
VERKOOPING van een TRASMOLEN, TER VERPLAATSING.
De Ondergeteekende is voornemens, bij inschrijving, te verkoopen:
Den TRASMOLEN, genaamd DEN OUDEN ZAGER , staande aan den Grooten Weg n.° 7, even buiten Dordrecht. Zij die daartoe mogten genegen zijn, vervoegen zich ten zijnen Kantore, aan den Molen de Nieuwe Eendragt, in de Lage Bakstraat,
Saturdag den 28 dezer, des voormiddags ten 11 ure, alwaar ook, van af 23 dezer, de Conditien ter lezing liggen. Dordrecht den 18 Augustus 1841

trivia

Dubbeldam was een dorp op het Eiland van Dordrecht, is per 1 juli 1970 toegevoegd aan de gemeente Dordrecht en maakt sindsdien als wijk deel uit van deze stad.

N-M/N 200 Oxhoofden inhoudende 500 Ned. Mudden tras gemalen op de molen DEN Ouden Zager staande onder Dubbeldam - N.A. van Nievervaart, om te verzenden naar Oost Indie met het schip De ZEEMANSHOOP
N-M PB 200 Oxhoofden inhoudende 500 Ned. Mudden tras gemalen op den molen De Grienduil staande onder Meerdervoort. F.D.A. Bauduin onder de firma van Penn & Bauduin, om te verzenden naar Oost Indie met het schip De ZEEMANSHOOP.

Bij de tekening: Wilgenbos, met molen De Oude Zager. De brug gaf toegang tot de balkengaten links van de Rijksweg. Links de koepel van de heer Schouten; rechts het Kommiezenhuisje. Omstreeks 1840.