Molen De Voetboog / De Nieuwe Eendracht, Dordrecht

De Voetboog / De Nieuwe Eendracht

Dordrecht D (1) 62 Jan Schouten, scheepmaker

>

Eigenaren:
1754: JOHANNES BOONEN Hendrikz (1731/1780 Ddr) tr 1762 Ddr Elisabeth Hardus Carelsdr
1768: JAN SCHOUTEN Janz sr. (1729/1791 Ddr) tr 1751 Ddr Eva Boet Hermansdr was in 1768 eigenaar v/d Houtzaagmolen "De NIEUWE EENDRACHT" a/d Lage Bakstraat
1782: NICOLAAS NIERHOFF Johanz (1733/na 1788 Ddr) tr 1754 Ddr Johanna Meloen Christiaansdr
1784: JAN SCHOUTEN Janz jr.(1759/1808 Ddr) tr 1784 Ddr Eva Boet Arnoldusdr was in 1784 eigenaar v/d Houtzaagmolen "De NIEUWE EENDRACHT" a/d Lage Bakstraat

Bron oa.: Mw H.W.G. van Blokland-Visser, Papendrecht, januari 2016

De molen werd na 1747 De Nieuwe Eendracht genoemd.

20-11-1802: Dordtsche Courant, 20 november 1802:
"Bax en Telders, notarissen en Procureurs binnen Dordrecht, zyn voornemens, op heden zaturdag den 20 november 1802 ……… finaal by den afslag te verkoopen:
Een extra ordinaire grote, hechte, sterke en welgeconditioneerde achtkante wind-hout-zaagmolen, genaamd Den Eendracht, met deszeifs hechte, sterke» en zederd weinige jaren geheel nieuw opgebouwde heerenhuizinge ….."
(J. de Vries, 2014)

De gemeente Dordrecht kocht de molen voor de aanleg van de spoordijk, verkocht hem op 28 juni 1867 voor ƒ 1955,55 voor afbraak door aan A. van de Weg.
De gemeente kocht de molen van de 'Mij. tot bereiding van suiker uit beetwortelen', die hem op 13 oktober 1860 had gekocht voor ƒ 9900 voor de bouw van een fabriek op dat terrein, welk plan door die spoorwegaanleg niet is doorgegaan.