Molen (eekmolen), Sneek/ Snits

Sneek/ Snits, Fryslân
v

korte karakteristiek

naam
(eekmolen)
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
runmolen, zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
11980
oude dbnr.
V13220
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Sneek/ Snits
plaatsaanduiding
hoek Sperkhem zz. - Woudvaart oz.
gemeente
Súdwest-Fryslân, Fryslân
kadastrale aanduiding 1811-1832
Sneek C (1) 41 Doede Wijtzes Boersma, koopman (perc. waar de molen stond)
geo positie
X: 173761, Y: 560007
N: 53.02666, O: 5.66683

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
22,61 m
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
1890 verbouwd/herbouwd
verdwenen
1830 - 1832
geschiedenis
De erfgenamen van koopman Wisse Sijgers te Heerenveen, namelijk Ede Wisses te Sneek, Beern Wisses te Heerenveen, Grietie Wisses, vrouw van Geert Ales te Heerenveen, en Geertie Wisses, vrouw van Beernt Creemer te Deventer, voor de helft, de erfgenamen van koopman Cornelis Sijgers te IJlst, namelijk Yttie Cornelis, vrouw van Gosse Wijtses te IJlst, en Antie Cornelis, vrouw van Pijter Wijtses te IJlst, voor een kwart en Geert Ales, uurwerkmaker te Heerenveen, voor een kwart,
kochten in 1755 de helft van een eekmolen c.a. op Sperkhem bij Sneek, waarbij aan de noord- en westkant een vaart liep en waarvan zij de andere helft reeds in gezamenlijkheid in bezit hadden, van eekmolenaar Hijlke Tjierks voor 1.200 carolusgulden, waarvan 300 carolusgulden voor losse goederen was.

Leeuwarder Courant, 24 jan. 1756:
"Uit de hand te Koop een agtkante EEK-MOLEN, zynde voorzien met twee Paar Eek-steenen, twee grote Schuuren , Knegts Woningen, een Extra grote Zon-plaats, zynde ook zeer bekwaam tot een Oly-Molen, gelegen tot Sneek; te bevragen by EDE WISSES Koopman tot Sneek Op Dingsdag den 3 February 1756."

Ede Wisses kocht in 1767 3/8 gedeelte van dezelfde eekmolen van Geert Ales en zijn vrouw voor 150 carolusgulden, waarbij hij honderd daarvan gebruikte om achterstanden van Geert te betalen.

Leeuwarder Courant, 31 dec. 1774:
"EDO WISSES BROUWER tot Sneek, praesenteert uit de hand te Verkopen, zyne hegte sterke achtkante EEKMOLEN, voorzien met twee paar Eeksteenen, groote Schuuringe met houten Vloeren, waar in ongeveer zes duizend Tonnen Schors kan geborgen worden, benevens een extra groote Zon-Plaats en Moestuin, twee Woningen voor Knegts, de Moolen en Schuuringe by korte Jaare zwaar vertimmerd, zynde vry van Grondpacht, deze Molen is gelegen even buiten Sneek, ymand hier in gading makende gelieve zich te adresseeren by bovengenoemde Eigenaar."

IJde Wisses Brouwer (anders geschreven, maar dezelfde persoon) verkocht volgens koopbrief van 9 november 1785 de grote eekmolen op de hoek van Sperkhem voor 1.900 carolusgulden aan Janneke Theunis ten Cate, de vrouw van koopman Pijtter Mastenbroek.

Leeuwarder Courant, 29 mei 1815:
"Een uitmuntende HOUT-ZAAGMOLEN, voor 25 jaren nieuw herbouwd, waarop zyn een paar Eek-Steenen; benevens een SCHUUR, tot berging van Schors; staande onder de jurisdictie der stad Sneek; te bevragen by den eigenaar aldaar, PIETER J. MASTENBROEK."

Bron o.a.: Nedergerecht Sneek, inv.nrs. 198, 199 en 201.
Dick Bunskoeke, jan. 2022.

aanvullingen

trivia
De aangegeven locatie is gebaseerd op de kadasterkaart 1811-1832. Daarop is het balkengat nog duidelijk herkenbaar, op het vm. molenerf stonden toen twee huizen.

De molen staat als Houtmolen getekend op een handschriftelijke kaart van Sneek uit 1792, gemaakt door Lambertus Koopmans, in het Fries Scheepvaartmuseum, objectnummer FSM-1982-214.