Molen De Hoop, Smalle Ee/ Smelle Ie

Smalle Ee/ Smelle Ie, Fryslân

Smalle Ee/ Smelle Ie
Moune Ein
Smallingerland, Fryslân
Boornbergum A (1) 86 Reinder Jans Zetsema, molenaar

geschiedenis
De oude standerdmolen werd rond 1800 vervangen door een achtkante molen, met een vlucht van 60 voet (ca. 17,8 meter). Deze werd als nieuwe molen verkocht in 1804.
In 1827 kocht bakker Reinder Jans Zetzema (ca. 1787-1861) uit Eernewoude de molen van Daniël Alberts van der Meulen voor 2125 gulden. Hij bleef eigenaar tot in 1835, toen hij de korenmolen "de Hoop" met huis voor slechts 1200 gulden overdeed aan een opkoper.

In 1832 was Reinder Jans Letsema molenaar te Smalle Ee volgens de kadastrale gegevens. Hij bezat naast Boornbergum sectie A no. 86 (windkorenmolen) ook een huis en erf, moestuin en een stukje weiland ter plaatse (resp. nos. 85, 80 en 86).

Volgens overlevering werd de molen in 1837 afgebroken en verplaatst naar een polder bij De Vlierbosch onder Boornbergum. In de provinciale inventarisatie van 1867 staat daar een poldermolen "de Hoop" met een vlucht van 60 voet genoemd, dus is hij daar inderdaad terecht gekomen

Informatie deels van Albert Wester/ D. Bunskoeke, 25 januari 2006, 29 dec. 2010, 3 juli 2015.

Tekst bij foto 1:
De woning is in 1968 afgebroken. Tot die tijd heeft de fam. Wester er gewoond. Op het erf van deze woning zou voorheen de molen gestaan hebben.

Leeuwarder Courant:
"De notaris J.G. van Blom, te Dragten, zal publiek, bij strijk- en verhooggeld, presenteren te verkoopen:
Een 'KORENMOLEN', genaamd De Hoop, gekwoteerd met letter A, no. 44, benevens eene HUIZINGE en BAKKERIJ, gekwoteerd met no. 46, staande en gelegen te Smalle Ee onder Boornbergum; alles zoodanig hetzelve door den eigenaar Reinder Jans Zetzema wordt bewoond en gebruik.
Wie hieraan gading maakt, kome op Donderdag den 24 December 1835, des namiddags ten 4 ure, in de Herberg te Smalle Ee.
Albert Wester, Burdaard, 2 maart 2009.