- naam
- (zaagmolen)
- modeltype
- Onbekende windmolen
- functie
- zaagmolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 11934
- oude dbnr.
- V1045
- Meest recente aanpassing
Molen (zaagmolen), Oldetrijne/ Aldetrine
Oldetrijne/ Aldetrine, Fryslân
v
locatie
- plaats
-
Oldetrijne/ Aldetrine
- gemeente
- Weststellingwerf, Fryslân
- geo positie
-
X: 191697, Y: 539427N: 52.84080, O: 5.93184
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
verbrand
- geschiedenis
-
Vermoedelijk bouwjaar 3e kwart 19e eeuw, verdwenen 4e kwart 19e eeuw.
Bron: onbekend.
-----
Jaartallen: v1800 - n1900 brand.
Bron: archief Bunskoeke.
NB De molen komt niet voor in het kadaster 1811-1832!
-----
De Bataafsche Leeuwarder Courant van 11 mei 1799 meldde de verkoop van de zaagmolen met huis, in gebruik geweest bij Harmen Tjeerds, staande te Oldetrijne. Er was 800 carolusgulden op geboden.
Volgens de enquête naar fabrieken en trafieken in het Departement van de Oude IJssel was er in 1800 nog steeds een windgedreven zaagmolen in Oldetrijne. Hoewel niet helemaal duidelijk, lijkt het er op dat ene Oene Sytses (ca. 1738-1825) te Wolvega er eigenaar van was. Deze staat later te boek met de achternaam Van der Veen en was waarschijnlijk veenbaas van beroep.
Niets wijst verder op het bestaan van de molen. Het zogenaamde Schoolmeestersverslag uit 1858, waarin de plaatselijke schoolmeester het dorp beschrijft, vermeldt dat de zaagmolen al was verdwenen en dat hij afbrandde.
Toch meen ik te kunnen aangeven waar de molen heeft gestaan. Een zaagmolen moet aan het water staan en dan ligt de Helomavaart het meest voor de hand: die loopt naar de Linde aan de rand van het dorpsgebied. Op de kaart van Huguenin, die voor dit deel van Friesland in 1822 werd verkend, staat ten zuidoosten van de Oldetrijnsterbrug een molen aan de westkant langs de vaart aangegeven. Deze staat in 1832 al niet meer op de kadasterkaart (hier ligt perceel sectie B no. 20); ter plaatse staat op de minuutplan een letter “B”.
De kaart van Huguenin vermeldt zelden een functie van een molen en evenmin staan alle bestaande molens er op. Dat zou kunnen wijzen op een bijzonder type molen en in elk geval op een grotere molen. Daarom ga ik ervan uit dat dit de zaagmolen moet zijn geweest.
Dick Bunskoeke, 19 maart 2013.
aanvullingen
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen