Molen (standerdmolen buiten de oude Boteringepoort), Groningen

Groningen, Groningen

(standerdmolen buiten de oude Boteringepoort)

Groningen
westzijde Nieuwe Boteringestraat
Groningen (stad)

geschiedenis
Rond 1560 tekent Jacob van Deventer 2 standerdmolens (deze molen en dbnr. 11987) ten noorden van de oude Boteringepoort (zie de kaart bij dbnr. 11987). Nadien heeft hier stadsuitbreiding plaatsgevonden waarbij de twee molens verdwenen zijn. Op de kaart van Nicolaus Geilekerckius (Nicolaas Geelkercken) uit 1616 (digitale collectie universiteitsbibliotheek RUG) komen beide molens niet meer voor.

Op die kaart zijn wel de nieuwe vestingwerken te zien met daarbinnen nog de oude wegenstructuur zoals Van Deventer die ook tekende. Hieruit is het volgende af te leiden: beide molens stonden aan de westzijde van de weg van de oude naar de nieuwe Boteringepoort, de Nieuwe Boteringestraat. De vork bevond zich ongeveer ter plaatse deze straat en de Kleine Rozenstraat / Nieuwe Kerkhof. De molens stonden ten noorden van die vork, ongeveer tussen de Kleine Kruisstraat en de Kleine Appelstraat.

Berend van der Veen Czn. meldt dat beide korenmolens nog voorkomen op de kaart van Barthold Wicheringe.

De coördinaten van beide molens zijn op basis van dit kaartmateriaal redelijk in te schatten, maar wel indicatief.

Het is mogelijk dat de twee molens bij de stadsuitbreiding verplaatst zijn naar de nieuwe dwingers. Op de kaarten van Van Deventer en Geelkercken komen in het gebied in totaal vier molens voor die verdwenen zijn op de kaart van Blaeu uit 1649, maar daar zijn wel vier nieuwe molens verschenen op vier dwingers. Als de twee molens verplaatst zijn, dan is dat het meest waarschijnlijk naar de Botteringedwinger (dbnr. 11993) en de Jadtsdwinger (dbnr. 11994). Die molens staan het dichtst bij deze twee verdwenen molens.