- naam
- De Grote Molen (2e positie)
- modeltype
- Standerdmolen
- functie
- korenmolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 11819
- oude dbnr.
- V3636
- Meest recente aanpassing
Molen De Grote Molen (2e positie), Dokkum
Dokkum, Fryslân
v
locatie
- plaats
-
Dokkum
- plaatsaanduiding
- op de Zuidwesterdwinger
- gemeente
- Noardeast-Fryslân, Fryslân
- streek
- Dongeradeel
- kadastrale aanduiding 1811-1832
- Dokkum A (1) 819 Jurjen Busch, molenaar
- geo positie
-
X: 195697, Y: 593094N: 53.32274, O: 5.99795
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
-
> , 1664
- verdwenen
-
afgebroken
- afkomstig van
- opvolger
- geschiedenis
-
Volgens de belastingregisters van Dokkum waren van 1711 tot 1716 Epe Aedens en Tjerk Tjeerts eigenaren van de Grote Molen.
In 1716 nam Ype Aedes de molen van zijn overleden vader over. Hij beleefde er slechts korte tijd plezier aan, want hij stierf reeds vijf jaar later. Zijn weduwe nam de zaken over tot hun zoon Ede Ypes in 1729 oud genoeg was om zijn vader op te volgen.
Na vijftig jaar vond Ede Ypes het tijd geworden om er een compagnon bij te nemen in de persoon van Alle Dirks. Misschien liet zijn gezondheid toen reeds te wensen over, want een jaar later, in 1780, overleed hij. Alle Dirks erfde samen met Pijter Wijbes de molen. In de loop van de volgende jaren wist eerstgenoemde zijn aandeel te vergroten ten koste van zijn deelgenoot en op het einde van de 19e eeuw is hij voor drie kwart eigenaar en bleef Pijte Wijberts nog slechts één kwart.
De Grote Molen is tot het einde toe een standerdmolen gebleven. In de loop der tijden is hij wel van de Schermersweide van de voet van het bolwerk verhuisd naar het bastion zelf.
Het is mogelijk, dat dat in 1732 is geschied, want dan is er in de door P. Smedema geschreven kronike van Dokkum sprake van "de Nieuwe Groote Rogmolen." [1732 is onjuist, reeds op de kaart van Schotanus uit 1664 is de molen verplaatst. Red.]12-02-1811: Gazette de Leuwarde (Leeuwarder courant)
De Notaris POSTHUMA en d. Procureur P. FOEKE SJOERDS, beide te Dockum , zullen op Woensdag den 20 February 1811 by de eerste Zitdag, in de Herberg Benthem te Dockum, en agt dagen daarna in de Herberg de Swaan aldaar, by de Finale Palmslag, praesenteeren te Verkopen: De gerechte één vierde gedeelte over hoog en laag in een welbeklante ROG- en WEITMOLEN , met het quoteele aandeel in de Molenaars Huizinge, Paard, Karren verdere annexen daarby zynde, alles staande en geleegen by de Hanspoort binnen Dockum, en direct na de Finale Palmslag vry te aanvaarden. lemand intusschen geneegen zynde deze één vierde gedeelte Molen cum annexis uit er hand te Kopen, adresseere zig by de Procureur P. Foeke Sjoerds te Dockum.
Omstreeks 1840 liet het raadslid G. Sinia de toen in zijn bezit zijnde Grote Molen afbreken.
Hij behield de grond in pacht en deed daar in 1849 afstand van ten gunste van Gerrit P. de Boer die op die plaats zijn oorspronkelijk mislukte plannen ten uitvoer kon leggen. Hij bouwde daar de molen, die vandaag naar de latere eigenaars in de volksmond "de molen van Broekema" wordt genoemd.
Bron: "Noord-Oost-Friese korenmolens en hun molenaars", W.T. Keune, 1970. -
aanvullingen
- trivia
Op de kadasterkaart 1811-1832 staat de molen aangegeven met een achtkant grondplan.
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen