Molen (zaagmolen), Bolsward/ Boalsert

Bolsward/ Boalsert, Fryslân

(zaagmolen)

Bolsward/ Boalsert
tussen Oordje en Stadsgracht
Wûnseradiel

geschiedenis
Stuk uit de tekst van het artikel in De Molenaar over de molens buiten de Blauwpoort, aan de oostkant van de stad (de noten zijn verwijderd):

*Tenslotte was er korte tijd nog een molen aan de stadsgracht buiten dezelfde stadspoort te vinden. In 1724 lieten Egbert Theunis en Sijnne Dooitses Dikland een geheel nieuwe houtzaagmolen aan de stadsgracht bouwen.
De twee ondernemende kooplieden ondervonden alle medewerking van het stadsbestuur, zoals bijvoorbeeld in 1726 toen zij de bomen op de stadwal konden overnemen en rooien.
In 1738 werd Fedde Hesling(a) eigenaar van de zaagmolen, later samen met Gerben Hessels; in 1751 staat naast deze laatste Dooitse Dikland (!) als eigenaar te boek.
Dooitse, die een zoon van Sijnne zal zijn, overleed in 1773 en de aangetrouwde Pijtter Hesling kwam voor hem in de plaats. Daarna (1778) nam Douwe Willems de houtmolen van Fedde Hesling over. Het overlijden van Pieter Hesling omstreeks 1789 zal ertoe hebben geleid dat de zaagmolen twee jaar later als afgebroken te boek stond, daar de boedel waarschijnlijk met schulden belast was.
De weduwe Hesling heeft althans de houtmolen met timmerwerf, huis en houtstek aan dr. T. Canter Visser (de later stadssecretaris) verkocht in dat jaar. Fedde Heslinga heeft dit nog meegemaakt daar hij pas in 1799 op hoge leeftijd overleed.

* Informatie van Dick Bunskoeke, 7 oktober 2008
Bron: Mijn artikel dat geplaatst stond in De Molenaar van 1989.

trivia
ligging: buiten de Blauwpoort, aan de oostkant van de stad. De coördinaten zijn geschat op basis van de kadastrale kaart van 1830 en de onderstaande tekening.