Molen De Dronckaert, Goes

Goes, Zeeland

Goes
op het ravelijn bij de Nieuwe Hoofdpoort, thans het Bastion bij het Molenplein
Goes, Zeeland
Zuid-Beveland

geschiedenis
Vermoedelijk was dit molen "de Dronckaert" op het Ravelijn bij de Nieuwe Hoofdpoort, nu het Bastion genaamd, grenzend aan het Molenplein. Het bouwjaar is onzeker, maar wellicht was dat vóór 1632. Tot 1682 was het een oliemolen, na 1685 werd er een schorsmolen van gemaakt.
In 1709 vroegen en kregen de eigenaars toestemming van het stadsbestuur om de schorsmolen vanwege de geringe handel en de lange stilstand af te breken.
Informatie van Martin Zuidhof, 1 dec. 2012.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de kaart uit 1650.

De standerdmolen staat aangegeven op de vogelvluchtkaart van Zacharias Roman van ca. 1650.
Bron: Historisch Jaarboek voor Zuid- en Noord Beveland, no. 3, 1977 en no. 5, 1979 (coll. H. van der Kaay).

Bron van de afbeelding: "Nieuwe Cronyk van Zeeland", M. Smallegange, ca. 1696, Google Books, blz. ca. 524.
Een aanzicht van Goes uit het noorden met zes standerdmolens. Helemaal links deze molen. Dan de Noordmolen (dbnr. 7971), dan drie molens, de Cattemolen (dbnr. 7966), de Hooghcamer (dbnr. 11669) en de Treurniet (dbnr. 11671), ik denk in deze volgorde van links naar rechts maar het is moeilijk te zien.
Op de voorgrond De Windhond (dbnr. 11674).
Pim van der Wijk, 15 juni 2016.