Molen Trischpolder, Trischmolen, Beetsterzwaag/ Beetstersweach

Beetsterzwaag/ Beetstersweach, Fryslân

Trischpolder, Trischmolen

Beetsterzwaag/ Beetstersweach
bewesten Beetsterzwaag
Opsterland, Fryslân

geschiedenis
Particuliere polder De Trischpolder werd opgericht in 1789 en had een oppervlakte van ongeveer 80 ha. Hij was gelegen ten westen van Beetsterzwaag in de gemeente Opsterland.
Aanleiding voor de oprichting was de slechte staat van de watermolen (Trischmolen). De eigenaar, de grietman baron van Lynden, droeg de molen over aan de ingelanden onder voorwaarde dat dezen (waaronder Van Lynden) naar verhouding van kadastrale grootte zouden bijdragen aan de restauratie en het onderhoud van de molen. Verder werden er enige waterkeringen en -lossingen aangelegd.

De opheffingsdatum van de polder is niet bekend. Op 16 april 1921 eindigde het archief van de polder zonder enige mededeling over verdere ontwikkelingen. Waarschijnlijk is de polder opgegaan in de polder Oud-Beets (1894-1969) die op zijn beurt weer opging in het waterschap Het Koningsdiep.

Bron: Archieven.nl.