Molen Rad van Avontuur / Rad van Avontuuren, Kralingen-Crooswijk

Kralingen-Crooswijk, Zuid-Holland

Jaffa
Rotterdam-Kralingen
Rotterdam
Rotterdam D (1) 4 Jacobus de Ligt, splitzer in de Konink. Nederl. Loterij, en cs. snuifmolen

geschiedenis
Maria Kreukniet trouwde met Cornelis van der Lugt, molenaar van de wipmolen Rad van Avontuur die aan het Jaffa in Kralingen stond. De molen moest ook in het onderhoud voorzien van Cornelis' ouders en van zijn oudere broer Willem en diens gezin. Dat zal wel de reden zijn geweest dat Cornelis later zijn kansen beproefde in het schippersberoep.
De molen Rad van Avontuur deed, al naar gelang van de economische verhoudingen, dienst als snuif-, verf- en specerijmolen. De molen stond het laatst vermeld in het Rotterdams adresboek van 1880, maar zoals uit onderstaande advertentie blijkt was de molen al verbrand in 1868.
Of de molen nog werd herbouwd is niet bekend.

Rotterdamse courant, 21 december 1797
"M.M. vander Loeff, Makelaar, zal op Dingsdag den 9 January 1798 's namiddags ten 3 uren, in het Logement genaamt het Zwynshoofd, binnen Rotterdam, publyk veilen en verkoopen: (omgereed geld) een hegte, sterke weldoorgebouwde we;ge;egen en sedert vele jaren wlbeklante WIND-SNUIFMOLEN genaamd Het Rad van Avontuuren, voorzien van twee stel Kantsteenen en twee Kapperyen, mitsgaders drie paar Snuifsteenen. Een Loots, waarin een Paardenmolen, met een stel Kantsteenen, alsmede een Piaster-Brandery. Een woonhuis, stalling en Hooyzolder. Tuintje, Stukje Weyland en Erve, staande en gelegen by den anderen, by Jaffa, in Rubroek, onder de Jurisdictie der Stad Rotterdam voornoemd: Alles daaglyks te zien, des morgens van 10 tot 12 en 's namiddags van 3 tot 5 uren, en nader adres by gemelde Makelaars zynde dit alles nagelaten by Nicolaas Verkade: En wordt, by deze, een iegelyk."

Rotterdamse courant, 1 maart 1806
"Abraham Schermers, MAkelaar te Rotterdam, zal, op Woensdag den 5 Maart 1806, des namiddags ten drie uuren, in het logement genaamd Het Zwynshoofd te Rotterdam voornoemd, publyk veilen en verkoopen: Een hegt, sterk en welgelegen WIND- en SNUIFMOLEN, genaamd HET RAD VAN AVONTUREN, voorzien van twee stel kantsteenen, vier Snuif-Kapperyen, yder van agt Messen, drie paar Snuif- of Platte Steenen: een hegte sterke Loots, waarin een Paarden-Molen met een stel Kantsteenen, mitsgaders Molenaars-Woning, alsmede Pleister-Brandery, benevens een hegt sterk Woonhuis, Stalling, Hooizolder en verder Getimmerte enz."

Akte waarbij Jan Willem van Oordt erkent schuldig te zijn aan Jan Hoeting een bedrag van 4500 gulden verzekerd op een windsnuifmolen, genaamd het Rad van Avontuuren, met toebehoren in Jaffa bij Rubroek (Stadsprotocol 120 C buiten), perkament, 1806 juni 4, afschrift van 1806 juni 11.

Rotterdamsche courant, 12 juli 1827
Te huur of te koop de Snuif-, Tras, Verw- en Pelmolen, met de Pleister-Branderij genaamd HET RAD VAN AVANTUREN, staande en gelegen te Jaffa, in Rubroek, onder Rotterdam.

Rotterdamsche courant, 6 juni 1829
De wind-snuifmolen, genaamd 'Het Rad van Avonturen'in Jaffa, bij Rubroek, in de gemeente Rotterdam, is geveld op Donderdag den 11 Junij 1829.

Nieuwe Rotterdamsche courant, 28 februari 1868:
"Heden avond circa acht ure is er een hevige brand uitgebarsten in den molen van van der Velde, in Jaffa, onder de gemeente Kralingen. Spoedig waren er verscheidene brandspuiten op de plaats des onheil aanwezig, doch mogt het hen niet gelukken den brand te stuiten. De molen is geheel en al afgebrand."

Dagblad van Zuidholland en 's Gravenhage, 29 februari 1868
"Rotterdam, 27 Febr. Hedenavond is een hevige brand uitgebarsten in den molen van van der Velde, in Jaffa, onder de gemeente Kralingen. Spoedig waren er verscheidene brandspuiten op de plaats des onheils aanwezig, doch het mogt niet gelukken den brand te stuiten. De molen is geheel afgebrand."