Molen van Swinkels, Helmond

Helmond, Noord-Brabant

Kantige molen, beltmolen

Helmond
De Peel

>
geschiedenis
In de gegevens van de Historische Vereniging Moordrecht staat vermeld dat in 1877 de Zuidplaspoldermolen 'vijzelmolen K' voor 1100 gulden werd verkocht aan W. Swinkels uit Helmond.
Informatie van John Overes.

De Tijd, 17 september 1884
De onder Helmond afgebrande windstoom-graanmolen was bekend onder den naam van Exploitatie-Molen en behoorde aan den industrieel, den heer W. Swinkels en een 7-tal bakkers aldaar. Het was een hevige brand, uren ver te zien, daar het een zeer hooge molen was. Het inwendige is totaal uitgebrand, zoomede een groote partij graan. Alles was verzekerd in de Onderlinge Molenaarsverzekering, te Utrecht: molen en granen voor ƒ 13,500, stoommachine voor ƒ 3OOO. De brand was ontstaan boven in den molen. De molenaar had „gescherpt" tot ruim 101/- uur, verliet toen den molen, en een oogenblik later werden boven in den molen vlammen gezien. Vóór ruim 7 jaar brandde deze molen insgelijks af; toen was 't in den vroegen ochtend.

De Tijd, 26 juli 1886
In den stoommolen van de heer Nelis te Helmond, is gisteren-ochtend een man eerst sedert korten tijd op dien molen werkzaam, tusschen het drijfwerk gekomen, waardoor hij zoodanig werd gekneusd, dat de dood onmiddellijk volgde.

trivia
In de Meierijse Courant van 20 september 1884 staat dat de molen van Swinkels was afgebrand. De vergunning aan de molenaar C.H. van Stekelenburg (molen Herman) werd al in april verleend. Die molen kan dus niet op dezelfde plaats als de molen van Swinkels hebben gestaan.
N. Jurgens, 19 aug. 2009.

Bron: De Molenaar 1982-4-110, artikel Zuidplas J.S. Bakker?
Was dit wellicht de opvolger van de op het kaartje van Brock aangegeven molen? Onderzocht door Wim en Wiro van Heugten.