Molen (watermolen), Almelo

Almelo, Overijssel

aan de Almelose Aa
Almelo, Overijssel
Twente

De Almelose Aa heeft oorspronkelijk een andere loop gehad dan tegenwoordig.
Ergens tussen het Rohof en het erve Schutteman aan de Oude Wierdenseweg boog de beek noordwestwaarts af in de richting van het erve Veerenhuis in de Aalderinkshoek en stroomde vervolgens richting de Schulenborg en verder zuidwestwaarts naar de Regge.
In 1475-76 liet de Heer van Almelo een 'nije Graven' aanleggen vanuit de stad vrijwel rechtstreeks naar de Regge. Deze beek moest de jaarlijks optredende wateroverlast voor de stad en het omliggende land verminderen maar zal ook de scheepvaart naar Zwolle via de Regge en de Vecht hebben bevorderd. De oude loop door de Aalderinkshoek lijkt nog lange tijd te volgen zijn geweest maar door de bouw van de nieuwe stadswijk na 1970 is er niets meer van te herkennen.

Op die oude beek heeft ooit een watermolen gestaan, waarvan echter geen historische gegevens voorhanden zijn, alleen bodemsporen en overlevering. Er zijn tussen 1920 en 1930 langs de voormalige bedding, die uiteindelijk niet meer was dan een aaneenrijging van weilandsloten, bij graafwerk oude beschoeiingen aangetroffen, ongeveer tegenover de huidige begraafplaats.
Henk van der Kaay, 23 juli 2009.

Op de kadasterkaart Ambt Almelo I (2) lijkt de oude loop van de beek nog redelijk te volgen, maar de plaats van de molen is ook hierop niet herkenbaar.
De locatie is een gissing gebaseerd op de beschrijving.