Molen (weidemolen), Milsbeek

Milsbeek, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
(weidemolen)
modeltype
Ronde molen, grondzeiler
functie
weidemolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
11110
oude dbnr.
V243
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 11110 (weidemolen) (Milsbeek)
Foto: M. Regelink, 21 maart 2005

locatie

plaats
Milsbeek
plaatsaanduiding
In weiland t/o Achterbroek 15 (industrieterrein Ovenberg)
gemeente
Gennep, Limburg
streek
Noord-Limburg
geo positie
X: 192928, Y: 414931
N: 51.72183, O: 5.93611

constructie

modeltype
Ronde molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
inrichting
Scheprad
plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
10 m
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
Vroeger lagen aan het einde van de huidige Bloemenweg, dit is aan de westelijke zijde van Milsbeek, tot bij Middelaar drassige gronden en enige kleine vennen. Zodra de Maas buiten haar oevers trad, liep het gebied onder water. De wegen en de weinige boerderijen in dit gebied, dat 'de Bulten' wordt genoemd, liggen hoger en daardoor droog. In het droge seizoen kon een gedeelte van de gronden als weiland worden gebruikt. Door de kleiwinning en vooral door de ontgrinding is de hoogte van de grondwaterstand nu sterk gedaald.

Tot de grondgebruikers behoorde de Milsbekerfamilie Laarakkers. Jan Laarakkers bouwde omstreeks 1910 op een laag gedeelte van een weiland niet ver van het nieuwe industrieterrein een stenen windmolentje met een vlucht van ongeveer 10 m. Hij kwam op de gedachte thuis een weidemolen te bouwen tijdens zijn militaire diensttijd in het westen van het land, waar de poldermolens een grote indruk op hem maakten. Het molentje maalde het water met een scheprad in een ringsloot, die door buizen in de verhoogde weg naar de Maasgronden liep.

De nog bestaande, sterk getailleerde romp heeft een hoogte van 4,60 m, een inwendige middellijn boven het maaiveld van 2,50 m. en een muurdikte van 32 cm. Op de molenromp, die in slechte staat verkeert, ligt nog een ijzeren kruiring. Het gangwerk was van ijzer en in Duitsland gemaakt. Het weidemolentje van Milsbeek was het enige traditioneel gebouwde windmolentje dat als wateropvoerwerktuig in Limburg heeft gestaan.

In de jaren dertig sloeg het gevlucht op hol en werd vernield.
Jan Laarakkers stierf ongehuwd in 1951. In hetzelfde jaar erfde zijn neef Gerardus Theodorus Sengers te Milsbeek de boerderij met weiland en het molenrestant.
nog waarneembaar
open romp

aanvullingen

trivia
Ligging: In een weiland t/o Achterbroek 15 (industrieterrein Ovenberg), ingesloten door de wegen Achterbroek, De Bulten, Kreupelpad en Bloemenstraat.