Molen (bergmolen), Well

Well, Limburg

tussen Well en Arcen op het Hoogveld, grenzend aan de zuidzijde aan de rijksweg Nijmegen-Venlo
Bergen, Limburg
Wellerlooi
Noord-Limburg

geschiedenis
Tussen de dorpen Arcen en Well stond in het midden van de 19e eeuw nog geen molen. De boeren in het noordelijke deel van dit gebied waren op de windmolen van Well aangewezen, die in het zuidelijke deel op de watermolen van Arcen.
De Nederlandse molenaar Theo of Martin Theodoor van de Braak, die als knecht werkzaam was op de molen van Twisteden in Pruisen liet, in de jaren 1863-1864 'in de Looy'of Wellerlooi een windmolen bouwen.
Hij kocht daarvoor van de gebr. Johannes en Henricus Hermans, twee welgestelde boeren, een perceel bouwland op Hoogveld, dat aan de zuidzijde werd begrensd door de rijksweg Nijmegen-Venlo en aan de westzijde door de gemeenteweg.
De vergunning voor de bouw was in 1862 door Peter van de Braak bij het provinciaal bestuur aangevraagd.

Op 25-07-1863 berichtte het Venloosch Weekblad, het volgende
Den 21 dezer stortte te Well een metselaar aan een nieuwen molen werkzaam, van het bovenste van het muurwerk naar beneden, met dat ongelukkig gevolg dat hij levenloos werd opgenomen
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 18 mei 2021

Kort daarna vertrok Theo van der Braak naar 's Hertogenbosch en liet de molen met twee percelen bouwland op 9 december 1869 openbaar verkopen.
De veiling vond plaats ten huize van herbergier Tax, op de Kooi in Wanssum. Koper werd zijn broer Johannes van de Braak voor 4525gld. Van de Braak was vroeger ook molenaar in Twisteden en op het tijdstip van de koop molenaar te Schravelen in de gemeente Kevelaer (D.). Hij bleef tot 1874 in het bezit van de molen en verkocht hem toen uit de hand aan Mathias Michels, gehuwd met Anna Margaretha Geerts, en molenaar in Veert bij Geldern (D.). Bij de boedelscheiding in 1895 kreeg Peter Hendrikus Michels de molen, die hij heeft bemalen tot 1915.
Michels was gehuisvest in de aarden belt onderin de molen, waar zijn enige woonruimten waren opgetrokken. Het was er echter zo vochtig, dat de woonruimten onbewoonbaar waren geworden. Daarom liet hij bij de rijksweg een molenaarshuis bouwen.
In 1915 werd Jozef of Josephus Hubertus Vink, de bekende molenaar uit Well, door koop eigenaar. De boeren in Wellerlooi waren weer aangewezen op de molen van Well want de watermolen van Arcen leed toen een zieltogend bestaan. De laatste jaren van de WO I waren overigens op maalgebied zeer magere jaren. De staat waarin de windmolen van Wellerlooi zich bevond was tamelijk slecht en hij werd niet meer gebruikt. In 1918 liet Vink de molen slopen.

Bussel P.v "De M's van Lb", 1991 p.614
Een deel van de molenbelt is nog aanwezig