- naam
- Oliemolen van Weustenrade
- modeltype
- Watermolen
- functie
- oliemolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- restant
- beek
- Geleenbeek
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 11086
- oude dbnr.
- V1258
- Meest recente aanpassing
Molen Oliemolen van Weustenrade, Weustenrade
Weustenrade, Limburg
v
locatie
- plaats
-
Weustenrade
- plaatsaanduiding
- Oliemolenweg 34
- beek
- Geleenbeek
- gemeente
- Voerendaal, Limburg
- streek
- Zuid-Limburg
- kadastrale aanduiding 1811-1832
- Klimmen A (1) 277 Hendrik Lortije, landbouwer
- geo positie
-
X: 192524, Y: 323825N: 50.90297, O: 5.92062
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
- monument
- 37937
geschiedenis
- toestand
- restant
- bouwjaar
- verdwenen
-
1920 buiten bedrijf 1960 ? onttakeld
- geschiedenis
-
De watermolen van Weustenrade is oorspronkelijk gebouwd als oliemolen en is dit gebleven tot ca. 1960 toen de molen uit bedrijf ging. De molen was fraai gelegen in het gehucht Oliemolen, later Kasteelbeemden genoemd. In de 19e eeuw was de molen achtereenvolgens eigendom van Hendrik l'Ortye (1840), Jan Stevens (1854) en, op het einde van de eeuw, Carl Friederich von Fuerth. Deze was van het geslacht von Fuerth, de Heren van Rivieren, het in de nabijheid gelegen kasteel te Klimmen. Mede-eigenaar was toen de minderjarige Hedwig Tekla Laura barones von Fuerth. Zij huwde later met de Graaf de Marchant d'Ansembourg. Zij bleef eigenares tot 1961. De heien van de slagbank waren toen al ruim veertig jaar verstomd.
De Molen, het huis en de schuur zijn gebouwd uit mergelsteen en alle voorzien van een pannen-zadeldak. Het huis werd later met een verdieping verhoogd waarvoor bakstenen werden gebruikt. De molen lag direkt aan de Geleenbeek, die daarvoor de Eyckendermolen op Ter Worm in Heerle aandreef. In het midden van de negentiende eeuw had de molen een onderslagrad van 5,90 m en een breedte van 0,55 m. In de jaren 80 van de negentiende eeuw werd dit rad vervangen door een houten middenslagrad met een middellijn van 5,64 m en een breedte van 0,55 m en werd er tevens een krop tegen het rad aangebracht.
Omstreeks 1960 werden de gebouwen gerestaureerd en voor bewoning aangepast. De Geleenbeek werd gekanaliseerd en verlegd waardoor de molen niet langer aan het water lag. Momenteel bestaan er plannen om de beek weer zijn oorspronkelijke loop terug te geven. In 1973 is er nogmaals een restauratie geweest. De drie molenstenen van de kollergang zijn bewaard gebleven en zijn als versiering tegen de gevels van het voormalige molengebouw geplaatst.
Pierre Vossen. - nog waarneembaar
-
aanvullingen
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen