Molen Burgbeemdermolen, Vaals

Vaals, Limburg

Vaals, Limburg
Kerkveld
Zuid-Limburg
Vaals A (2) 361 K.H. von Görschen, regeringsraad

geschiedenis
De Burgerbeemdermolen is de naam van een lakenfabriek, die in de Burgerbeemden of de buurtschap Kerkveld bij Vaals lag.

De fabriek was eigendom van Karl Heinrich von Görschen, Regierungsrat in Aken.
Von Görschen was in 1826 eigenaar geworden.
De drijfkracht van de fabriek werd geleverd door een waterrad, waarschijnlijk een soort middenslagrad met een middellijn van 5,60m en een breedte van 0,73m.
De waterkracht was niet altijd voldoende, zodat in 1848 een stoommachine van 8PK als hulpkracht werd geplaatst.
In 1867 verkocht Von Görschen de fabriek aan Hendrik Martin Tyrell, rentenier in Vaals.
Een jaar later werd Pieter Josef Kern de nieuwe eigenaar. Kort daarna stierf zijn echtgenote zodat hij met 5 minderjarige kinderen achterbleef. Op 14 juli 1870 liet hij De Burgerbeemdermolen openbaar verkopen. Tyrell werd opnieuw eigenaar die het in 1874 weer verkocht aan Eduard Engels.
Engels kon niet aan zijn verplichtingen voldoen waarna de molen weer per openbaare verkoping in handen kwam van Rudolf Perzina te Aken. Tot 1905 bleef hij de eigenaar waarna Leo Vossen hem opvolgde. In 1924 werd de fabriek gesloopt en de vijvers gedempt.

Bussel P.v "De M's van Lb", 1991 p. 226.