Molen Zuidermolen (1e), Noordbroek

Noordbroek, Groningen
v

korte karakteristiek

naam
Zuidermolen (1e)
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
10876
oude dbnr.
V4742
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Noordbroek
plaatsaanduiding
de Knollen, Uiterburen
gemeente
Midden-Groningen, Groningen
geo positie
X: 254423, Y: 579538
N: 53.19326, O: 6.87484

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
inrichting
2 koppel maalstenen
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
>
verdwenen
omgewaaid
geschiedenis
op 1 november 1683 verkoopt Hendrik Jans als mede erfgenaam van Geertie, weduwe van Nanne Mulders, aan Tammo Jacobs een halve meulen ende halve meulenbergh tot Noordbroek op de knollen gelegen, voor 600 guldens.

-
Op 2 maart 1747 vindt er bij Willem Jans Klok te Noordbroek namens E. Gerrit Pieters en zijn huisvrouw de verkoop plaats van eftige windmolens met een deftige behuizing, staande en gelegen aldaar. de Zuider is een standerdmolen, voorzien van 2 paar molenstenen, bekwaam om allerhande graan te malen, waaronder het bovengenoemde huis behoort, alles op eigen grond. De tweede is een reythok, dicht bij de kerk op kerkengrond, doende jaarlijks tot grondpacht een som van 6 car. guldens.

-
op 2 november 1778 dragen Rotgert Jans, Berent Tjapke en Derk Hendriks, voorstanders over de minderjarige zoon van wijlen Jan Jacobs, in leven molenaar in Noordbroek, en wijlen Doetje Jans, de Noordermolen, zijnde een reijthock, staande op kerksgrond, over aan Harm Jans, jongste zoon van de Jan Harens, molenaar te Siddeburen voor 4 guldens 's jaars.
Daar en boven de behuizinge.

Nog hebben de eerstgenoemde comparranten aan laatstgenoemde verpacht, de Zuider korenmolen met behuizinge met huur van 2,50. Zwettende ten westen van de zogenaamde "knollen" en voorts de billers, koevoet en kabeltouw voor een prijs van 200 caroler guldens.

jnjv; Bron documentatie wijlen heer Blaauw

aanvullingen

trivia
De molen heeft 2 opvolgers gehad zie de databasenrs 4741 en 32:

De standerdmolen, gebouwd voor 1626 en omgewaaid in 1780;

1. een achtkante bovenkruier, gebouwd in 1780. Deze molen is in 1833 verbrand, samen met diverse woningen in de directe omgeving.
2. Molen de Aurora, gebouwd in 1833

Gegevens ontleend aan "Noord- en Zuidbroek in vroegere jaren" van H. Antonides, uitgave drukkerij Jansen en Zoon - Noordbroek in 1973.

-X-

In 1628 mochten van de 110 bestaande molens in de provincie Groningen maar 73 blijven bestaan door het aannemen van de Provinciale Resolutie op de belasting van het gemaal. *Nergens kunnen we vinden welke molens mochten blijven bestaan. Wel werden de molens genoemd die moesten verdwijnen. De Stad Groningen en het landschap Westerwolde vielen buiten de Resolutie. Lopen we de gegevens van B. van der Veen Czn na dan komen we wat aangegeven ouderdom betreft uit op 75 molens. Zijn er toch meer blijven bestaan, of klopt het aangenomen bouwjaar van enkele molens niet? Nader onderzoek zou dit duidelijk kunnen maken.

Volgens de gegevens van B. van der Veen Czn. was ook deze molen ouder dan 1628

jnjv. Bron P. van Dijken, de Zelfzwichter

*Nb. In het boek "De belasting op het gemaal in Stad en Ommelanden 1594-1856" van B.D. Poppen zijn de molens die mochten blijven staan opgenomen

Eigenaars
Dr. Swijghmam :
1768 : Jan van Loon ;
1771 Jan Tjaarts Mulder
1777 : verkoop door Jan Tjaarts Mulder ;
1778 : verkoop door Simon Nanthker en Vrouw , een roggemolen met drie stenen .
Verdwenen na 1777 , maar voor 1793
Omgewaaid in 1780 ??