Molen (koren- pel en zaagmolen), Stadskanaal

Stadskanaal, Groningen

korenmolen, pelmolen, zaagmolen

Stadskanaal
700 m ZO der kerk, oostzijde weg, dichtbij het 3e verlaat
Nieuw Stadskanaal

geschiedenis
Standplaats 700 m ten zuidoosten van de kerk aan de oostzijde van de weg, dit is dichtbij het 3e verlaat. Deze molen bevond zich vlakbij de kalkbranderij van Stadskanaal.

De grond werd gekocht in 1833. Bouwjaar 1831 voor G.J. Huiting (Not. acte Mr. A.H. Koning te Bellingwolde).

Afgebrand 1 mei 1884, onder eigenaar H.J. v.d. Borgh.
Bron: archief Van der Veen.

Drenthsche en Asser courant, 3 mei 1884:
"Uit vertrouwbare bron wordt, ons het volgende meegedeeld:
Gisteravond half tien brak brand uit in den houtzaagmolen van den heer v.d. Borgh te Stadskanaal. De vlammen, aangewakkerd door een hevigen storm, zette weldra den geheelen molen in vlam en sloeg op het daarbij staande huis over, terwijl veel hout, bij den molen aanwezig, in brand geraakte. Door den wind werd het vuur mede overgebracht op een tegenover het brandende perceel staand huis aan het Boerendiep, dat insgelijks een prooi der vlammen werd. Om 12 uur 's nachts waren molen en huizen reeds totaal vernield. Het hout bij de molen brandde nog. Nadere bijzonderheden ontbreken.
Erik Stoop, 3 april 2019.

Deze molen staat op de top. kaart van 1852.