Molen Polder De Uiterdijken / Booneschanster molenkolonie, Bad Nieuweschans

Bad Nieuweschans, Groningen

Oldambt

2 schroeven

Vervangen door een 10 pk Brons ruwoliemotor.

polder De Uiterdijken of Booneschansker molenkolonie groot 177 ha.

Standplaats aan de Westerwoldse Aa , 1,75 km ten west-zuidwesten van Nieuweschans bij de hoek Westerwoldse Aa en Molensloot.

Op deze locatie staat ook de spinnekop
Kadaster Nieuweschans sectie B1 nr 81

Op de kaart van Kuiper staan daar 2 molen tekens ???

Opvolger ??? van 831 ????

Conflict met de gegevens en kaarten

De redactie, hulp is welkom!

De locatie is gebaseerd op de waterstaatskaart van 1887 (rechter zwarte molentje door Ten Bruggencate bijgetekend).

Molen op geen enkele andere kaart aangetroffen, dus zeer twijfelachtig of het wel klopt. Sowieso kan het bouwjaar niet kloppen, aangezien deze molen niet in het kadaster 1811-1832 voorkomt.
Mogelijk heeft Ten Bruggencate zich geheel op de Kuyperkaart gebaseerd, daar zitten vaker onnauwkeurigheden in. Waarop Van der Veen zijn fiche heeft gebaseerd staat er helaas niet bij.
Het motorgemaaltje ook niet gevonden.

Booneschans, waterschap, 1914-1966.

De voorloper van het waterschap was de in 1764 opgerichte Booneschansker Molenkolonie De kanalisatiewerken in Westerwolde deden de wens ontstaan om van de molenkolonie een waterschap te maken. Het waterschap werd opgericht in 1914. Het waterschap was gelegen in de (kadastrale) gemeenten Bellingwolde en Nieuweschans. De oppervlakte bedroeg bij oprichting ongeveer 221 ha. Het doel van het waterschap was de bemaling van gronden. Het water werd gebracht op de boezem van het 4e onderdeel van het waterschap Reiderland.
Het waterschap werd opgeheven in 1966 en ging op in het boezemwaterschap Westerwolde.

19
“Molenboek”, kasboek van ontvangsten en uitgaven met betrekking tot het molentje, 1893/94-1913/14. Afschrift, z.d. (1 katern)

22
Arbeidsovereenkomst en pensioenregeling met molenaar Harm Geerts, 1899, 1941. (1 omslag)

25
Stukken betreffende het maken en onderhouden van het kleine watermolentje, 1763-1844. Afschriften, 1914. (1 omslag)

27
Stukken betreffende de afwatering in verband met het graven van het Verenigd kanaal en de onderhoudstoestand van de molens en stoomgemaal, 1911-1913. (1 omslag)

29
Akte inzake de overname van de watermolen en het molenhuis van de ongereglementeerde Booneschansker Molenkolonie, 1915. (1 stuk)

Wellicht werd de spinnenkop (uitmalend op de buitenboezem) ergens na 1853 vervangen door de bovenkruier (uitmalend op de binnenboezem)?