Molen Oosterpolder, Middelste of Kleine Molen, Hoorn

Hoorn, Noord-Holland

later vijzel 1,90 m Ø
26 m / 78 voet

afgebroken en verplaatst
Purmerender Courant 2 maart 1873:
"Het Molenbestuur van den Oosterpolder in Drechterland, is voornemens op Maandag den 17 Maart e. k. des namiddags te 1 ure, in het Lokaal "Reinderhoff, aan den Rooden steen te Hoorn, in het openbaar tot Amotie te verkoopen:
De middelste of kleinste Watermolen, hebbende een vlucht van 78 voet, met deszelfs fundeering, staande onder Westerblokker even buiten de Oosterpoort te Hoorn, met daartoe behoorende Roeden, Zeilen en Touwwerk.
Informatiën zijn te bekomen bij den Heer J. de Groot te Scharwoude, door wien op den dag der verkoop des voormiddags te Elf uren ter plaatsen van dien Molen aanwijzing zal geschieden."

De molen werd voor ƒ 680 gekocht door C. Blankevoort, die hem gebruikte voor het droogmaken en bemalen van de Blijkmeer bij Holysloot (zie Verplaatst naar).
Bron: "Speuren naar een Zaanse wipmolen?", art. door Erwin Esselink in De Nieuwe Molenwereld nr. 8, dec. 2021.

Klik door naar de Dijkmolen, Tenbruggencatenummer 00246 c.

trivia
Op blad 20 van het kaartboek van de landerijen van het Weeshuis in Hoorn, getekend door Albert Jansz van Dam in 1683 (Westfries Archief zonder inv.nr.), staan alle drie de molens van de Oosterpolder als achtkante bovenkruier.

Op de kadasterkaart 1811-1832 staat deze molen aangegeven als wipmolen met scheprad. Het lijft onzeker wat voor molen het nou oorspronkelijk was, misschien werd hij ooit vervangen.