Molen Rosmolen van A. Teurlings, Tilburg

Tilburg, Noord-Brabant

Tilburg
Rosmolenplein
Meierij van 's-Hertogenbosch
Tilburg K (1) 4073 ? (latere kaart)

geschiedenis
Dit was vermoedelijk de oudste rosmolen van Tilburg. Hij werd tegelijkertijd met de standerdmolen gebouwd, voor 1338.

In 1834 werd er een koemolen gebouwd, die als moutmolen diende.

Op 3 augustus 1884 is de rosmolen verbrand.

Bron: "Molens, maalderijen, meelfabrieken in Tilburg", Ad Vorselaars en Jan Scheirs, 2007. Verzameling H. van der Kaay.

Tilburgsche Courant, 7 aug. 1884:
"Tilburg, 6 aug.
Zondag-middag omstreeks een uur brak er brand uit in de schuur van den landbouwer P. van den Hout aan het Groeseind, alhier. Door den Hout aan het Groeseind, alhier. Door den noordenwind en de droogte aangewakkerd had de vlam vrij spel. Spoedig lag dan ook de geheele boerderij, met inbegrip van den oogst, in de asch.
Daarna werd de looierij van A. van den Hout aangetast, dat met den aangrenzenden zoogenaamden rosmolen van A. Teurlings door het vuur vernield werd. Een zestal brandspuiten, waaronder eene uit Enschot was op het terrein aanwezig, doch men kon wegens het gebrek aan water niet veel hulp aanbrengen. Eenige uren later werd de hulp der spuiten weder ingeroepen, thans aan het Haringseind waar een schuur en bijgebouwen behoorende aan L. van Herk afbrandden. Door het omverstooten van een gevel belette men den voortgang van het vuur, ofschoon ook hier het gebrek aan het water zich deed gevoelen. De goederen waren verzekerd, gedeeltelijk bij de Tielsche-, gedeeltelijk bij de Tilburgsce onderlinge Brandwaarborgmaatschappij."