Molen Himmole, Sneek/ Snits

Sneek/ Snits, Fryslân
v

korte karakteristiek

naam
Himmole
modeltype
Spinnenkop
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
10249
oude dbnr.
V15168
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 10249 Himmole (Sneek/ Snits)
Foto: W.Jans, opname 12 mei 2007

locatie

plaats
Sneek/ Snits
gemeente
Súdwest-Fryslân, Fryslân
geo positie
X: 171719, Y: 560185
N: 53.02832, O: 5.63641

constructie

modeltype
Spinnenkop
krachtbron
wind
functie
romp
vierkante ondertoren met lange spruit
inrichting

Vijzel

plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
vlucht
12 m
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verplaatst
geschiedenis

Deze molen kan worden beschouwd als de voortzetting van de spinnekop, genaamd Minne Finne, te Grou (Tenbruggencatenummer 03808), die sterk in verval was geraakt en waar men ter plaatse geen bestemming meer voor had. Omdat de gemeente Sneek een molen kwijt zou raken (de spinnekop van Oppenhuizen werd verplaatst naar Koudum om daar korenmolen te worden) werd besloten, deze molen bij wijze van ruil in Sneek neer te zetten.

Van de nog beschikbare onderdelen van de Minne Finne werd geen gebruik gemaakt en zo ontstond in Sneek een geheel nieuwe molen, bovendien duidelijk groter dan de Minne Finne. Dit was dus geen verplaatsing en restauratie, maar een herbouw, geïnspireerd op.... Op Nationale Molendag 1982 werd de deze nieuwe molen officieel in gebruik genomen. Destijds was de ondertoren zwart geverfd, het bovenhuis in een merkwaardig soort oranje. Later is dit gewijzigd en waren zowel ondertoren als bovenhuis groen.

De overplaatsing is geen succes gebleken: nog tijdens de bouw werden vlakbij de eerste bomen aangeplant; in 2006 werd de omgeving verder verlelijkt door de aanleg van een weg vlakbij de molen. Desondanks werd het molentje door het Wetterskip Fryslân bestemd tot reservegemaal in geval van ernstig wateroverlast (2006). De vraag was alleen, of dit molentje in die hoedanigheid werkelijk zou kunnen functioneren. In de loop van 2008 is dan ook geopperd om deze molen wederom te verplaatsen. Op 12 januari 2008 brak tijdens het malen één van de bilinga roeden. De rest van de molen bleef hierbij onbeschadigd. Een nieuwe roede werd niet meer gestoken, vermoedelijk vanwege de voorgenomen nieuwe verplaatsing. Op 6 december 2010 is daadwerkelijk begonnen met de overplaatsing van deze molen.

Bron: Nederlandse Molendatabase.

aanvullingen

foto's

foto's