Molen (tjasker), Midwolda

Midwolda, Groningen
v

korte karakteristiek

naam
(tjasker)
modeltype
paaltjasker
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
10141
oude dbnr.
V972
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 10141 (tjasker) (Midwolda)
Foto: H. Noot

locatie

plaats
Midwolda
plaatsaanduiding
Midwolder Bos
gemeente
Oldambt, Groningen
streek
Oldambt
geo positie
X: 263637, Y: 578154
N: 53.17904, O: 7.01219

constructie

modeltype
paaltjasker
krachtbron
wind
functie
romp
paaltjasker
inrichting
Tonvijzel
vlucht
6 m
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verplaatst
geschiedenis
De paaltjasker werd in 1992 gebouwd in opdracht van de gemeente Scheemda door de Stichting Werkgelegenheids Projecten Groningen. Hij werd gebouwd in de timmerwerkplaats te Wildervank, en draaide voor het eerst op 16 juli 1993.

De molen deed dienst als een inmalertje in het Midwolderbos te Midwolda. Hij stond hier echter tussen teveel bomen en struikgewas.
De molen werd medio 2001 verplaatst naar de Pastorieweg in Nieuw-Scheemda / 't Waar. Daar staat de tjasker nu in een enigszins a-historische situatie naast poldermolen De Dellen, zie hiervoor de link Verplaatst naar.
nog waarneembaar

aanvullingen

trivia
De molen staat onder nr. 1456 in het GMB van 1995.
-----

Het idee om een tjasker te bouwen kwam van de toenmalige wethouder van de gemeente Scheemda, Pieter Drenth. Als erfgoedminnaar wilde hij in Groningen verdwenen molentypes terugbrengen zoals de tjasker en de spinnekop. Om klein te beginnen werd de tjasker als eerste uitgekozen.

Na het nodige onderzoek over het bouwen en wie dat zou doen, werd in 1990 door de Stichting Werkgelegenheids Projecten (SWP) in Groningen eerst een vurenhouten proefmodel schaal 1 op 2 gebouwd. Dat gebeurde door de houtbewerkingsafdeling “APOG” (Aanpak Project Oost Groningen) van de SWP. Ze hebben het uitgevoerd in hun werkplaats in de oude brandweerkazerne in Wildervank in 1990. Het gevlucht is exact 1 op 2 geworden: 3,00 meter. In de roeden staat “APOG-SWP” en “No1-1990” ingebeiteld. De uitvoering is zodanig, dat het molentje gemakkelijk uit elkaar kan worden gehaald voor transport of opslag. Zwart, wit en groen geschilderd.

Maten van de modelmolen:
Gevlucht: ………………………..300 cm
Totale lengte:…………………… 358cm
Onderkant tot draaipunt:……….. 228cm
Draaipunt tot hart binnenroe:…... 110cm
Hart binnenroe - voorkant askop:..20cm
Buitenkant askop-grond:…………190cm
Raambalkjes:…………………… 8x3 cm
Hart op hart raambalkjes:………..31,5 cm
Breedte hekwerk tot hart roe:……53 cm
Totale breedte wiek:……………..63,5 cm
Bovenste tot onderste heklat:…….123 cm
Roe tot achterzomer:…………….42 cm
Aantal heklatten:……………….. 9
Heklatafstand:……………….…. 15,37 cm
Zomers:…………………………..23 x 10 mm
Heklatten:………………………..3 x2 cm
Hoogte paal incl. voet:…………. 106 cm
Tonlengte:…………………...…. 116 cm
Buitenmaat ton:…..…………….. 22 cm
Aantal gangen:…………………. 3
Achterkant tot hart slof:………... 100cm
Hoogte slof:…………………….. 60 cm

Zeilen zijn nooit aanwezig geweest en er zijn ook geen kikkers op de roeden hiervoor.

De paal staat geschoord op een demontabele houten voet, zodat het geheel op een vlakke ondergrond kan worden opgesteld. De paal kan los met de schoren worden ondersteund, zonder extra bevestiging. Alles valt met kepen in elkaar. De tjasker valt met de slof net op de voet.

Het toen splinternieuwe model heeft kort daarna staan pronken op de tentoonstelling “Molenschat in Goldenzieltje” in Termunterzijl. Het model werd gemaakt als oefening voor de echte tjasker die in 1992/93 is gebouwd. Waarschijnlijk net als de echte in de oude brandweerkazerne van Wildervank, de toenmalige werkplaats van de stichting.

In 1995 werd het model, dat daarvoor ergens anders opgeslagen was geweest naar het toenmalige Conserveringsatelier van de SWP in Veendam gebracht. Dit gebouw wordt nu de “Oude Turfcentrale” genoemd. Hans Tiddens, molenaar van De Dellen werkte daar en zo kwam het idee om het model naar één van de molens in Oost Groningen te verplaatsen. Dat gebeurde dat zelfde jaar en het proefmodel verhuisde naar Molen Edens in Winschoten. Er zijn tijdens de ophoging van Molen Edens dus twee molens omhooggebracht……..

Eind 2010 is het proefmodel verhuisd naar Molen Berg nadat hij in Groningen op 16 november 2010 op “De Dag van de Geschiedenis” van de Groninger Archieven had gestaan.

H.P. Tiddens, jan. 2009 - dec. 2012.