Molen Oliemolen op Nerhoven, Gilze

Gilze, Noord-Brabant

op Nerhoven
Gilze en Rijen, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat
Gilze en Rijen I (2) 431 Wed. Jan van Wezel

geschiedenis
Jan Cornelisz. van Wezel (1748-1807) was hier olieslager. Na zijn dood zette zijn vrouw Adriana het bedrijf voort (1753-..) met haar oudste zoon Peter van Wezel.
In 1827 had Peter de oliemolen al verlaten en was zijn jongste broer Jan (1793-1852) olieslager.
Na de dood van Jan werden zijn vrouw Anna Schenkers (1799-1873) als olieslageresse en haar zoon Adriaan van Wezel ( 1838- ...) als olieslager vermeld. Toen Adriaan in 1870 met Lucia Kuijpers (1842-..) ging trouwen, verliet hij de molen en ging op de Vossenberg wonen.

Zijn broer Johannes van Wezel (1831-1914), die altijd ongehuwd is gebleven, zette toen de boerderij en olieslagerij voort. Vanaf 1878 kreeg hij hulp van zijn neefje Woutje Wouters. Tot rond 1900 bleef de oliemolen in bedrijf. De rosmolen moet rond 1905 zijn afgebroken.

Wouter Wouters was in elk geval op 31 juli 1892 molenaar met deze rosmolen. In een brief van hem aan de firma Klaas Haremaker & Zn in Koog aan de Zaan, verzocht hij om een paar nieuwe naslagharen te maken volgens de bijgevoegde papieren mal.
Ron Couwenhoven, 25 aug. 2013

trivia
De rosmolen stond op Nerhoven, te Gilze, tussen het tegenwoordige viaduct 'Nerhoven'en de boerderij van de fam. Poppel (Nerhoven 8).