Molen Rosmolen bij de Pannerdense Molen, Pannerden

Pannerden, Gelderland

Rosmolen bij de Pannerdense Molen

Pannerden
Zevenaar, Gelderland
Achterhoek en Liemers

trivia
*De eerste vermelding van de Pannerdense wind molen (en rosmolen) stamt uit 1586 : “Windt en Rosmoellen onder den Byllandt staende”.
We lezen dat de molen wordt bemalen door Jan Brandts die daarvoor jaarlijks 16 dlrs. aan de Heer van Bergh betaalde en dat de molen in 1642 in bezit was van Schout Hendrik Knoop. In dat zelfde jaar wordt de molen doorverkocht aan Jan Fontaine en Cornelis lamberts. Kennelijk waren er betalings moeilijkheden, want een langdurige rechtszaak voor het Hof van Gelderland was het gevolg. Uit het verpondings-kohier (een soort onroerend-goed belasting) van 1649 blijkt dat de ondergrond van de molen en het molenaarshuis toebehoorde aan de Graaf van den Bergh, die ook het recht van de wind had.
In 1787 en 1791 blijken molen en huis aan de weduwe J. Dorsman toe te behoren.

De molen staat op een kaart van 1795 ingetekend op de oude plaats, ter hoogte van de Kerkstraat aan de Rijndijk.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de tekening bij de windmolen.