Molen Oostwolderpolder (1e), Oostwolderpolder

Oostwolderpolder, Groningen

Oldambt, Groningen
Oldambt

2 schroeven
76 voet

geschiedenis
De Oostwolderpolder ligt ca. 2,5 km benoorden Oostwold (gem. Oldambt). Hier loopt de Oude Geut, een natuurlijke afwatering in oostelijke richting naar de Dollard. Eens was dit hele gebied door de zee overspoeld en geleidelijk werd het gebied weer ingepolderd en de Dollard steeds verder teruggedrongen. In 1769 werd de Oostwolderpolder ingedijkt, een polder van 1216 ha liggend tussen de gemeentegrens met Termunten in het noorden tot Finsterwolde in het zuidoosten. Eerst werd het water via de Oude Geut door een sluis op de Dollard geloosd. Later werden het Munnikeveen en de Finsterwolderpolder ingedijkt en ging de Oude Geut via het Finsterwolderzijl naar zee sinds 1819.

In 1813 kreeg de Oostwolderpolder een forse tweevijzelmolen, gebouwd door Wiert Luitjens Kunst iot Nieuwolda.

Die brandde in 1821 af, in 1822 verrees de opvolger.

Bron: Drie oorspronkelijke Groninger molens nu in Friesland, art. door W.O. Bakker in De Utskoat nr. 53, maart 1989.