Molen De Kleine Kopermolen, Klarenbeek

Klarenbeek, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
De Kleine Kopermolen
modeltype
Watermolen
functie
kopermolen, volmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
beek
Verloren Beek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
09126
oude dbnr.
V9126
Meest recente aanpassing
| Geschiedenis

locatie

plaats
Klarenbeek
beek
Verloren Beek
gemeente
Voorst, Gelderland
plaats(en) voorheen
Appen
streek
Veluwe
geo positie
X: 201557, Y: 463598
N: 52.15859, O: 6.06758

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
circa
verdwenen
geschiedenis

Amsterdamse courant, 08-07-1732

Werd bekend gemaekt dat Teunis Pluin, een considerable nieuwe Kopermolen,op de Veluwe omtrent Zutphen op Klarenbeek, heeft aengelegd , ten dienste van alle Kooperhandelaers om allerhande soorten van Koperwerk, so Blad als anders gemaekt te werden, goed of geen geld ; als mede een Molen daer Lakens, Pyen, Duffels, enz. , kan gevult werden ; en nog een daer Zeem kan getouwt werden, die genegen is hem te spreken, en civiel te accordeeren, konnen hem den 14, 15 en is July, spreeken ten huyze van Reindert van Vierhouten, woond in de Nieuwenbrugsteeg tot Amsterdam, of voor en na p de voorsz. plaets.

 

Op 2 maart 1732 verkregen Teunis Jansz. Pluijm en zijn vrouw Aaltjen Lubberts de erfpacht van een aantal stukken land alsmede het recht van het water van de Verloren Beek, bij Erve De Lampe. Ze mochten daar een molen bouwen, willekeurig met welke functie, als er maar geen koren of enig ander zaad zou worden worden gebroken, gepeld of gemalen. Het werd een koper- en volmolen die rond 1735-1737 in bedrijf moet zijn gekomen. 

Wellicht mede door de financiering lijkt de molen geen succes te zijn geworden. In 1741 wordt in de Tegenwoordige Staat geen kopermolen vermeld en bleek het verlaat van molen vervallen te zijn. In 1764 was nog wel sprake van ondermeer De Kleine Kopermolen, eigenaren van De (Grote) Kopermolen werd alle activiteit bij de plek van de voormalige Kleine Kopermolen verboden.

Tegenwoordig staat er in de buurt nog een boerderij "De Kleine Kopermolen", de beek zelf kan inmiddels echt als verloren worden beschouwd.

Bron: "Op kracht van stromend water", Hagens 1998.

aanvullingen

trivia

NB De aangegeven locatie is een schatting naar het kaartje in genoemde bron.