Molen De Oude Vos, Elburg

Elburg, Gelderland

oliemolen, pelmolen

Elburg
bij de Vispoort
Elburg, Gelderland

geschiedenis

In 1773 verving Theunis Vos Gzn. de papier-, later korenmolen door een nieuwe molen, volgens Voorn op een iets andere plaats voor een betere windvang.

21-07-1808: Oprechte Haarlemse courant

Een Vrij-Gezel, arrestatie van zijn kunde en goed gedrag produceerende, word als Meesterknegt gevraagt op  de Olie-Molen te Elburg. De Brieven franco.

22-01-1783: Diemer- of Watergraafs-meersche courant

"UIT DE HAND TE KOOP de grond met de nog staande Muuren , en overgebleven Stenen van een Afgebrande OLIE- en PEL - MOLEN , gestaan hebbende buiten de Zeepoort, aan de Haven te Elburg in Gelderland, nog drie nieuwe Knegten Wooningen onder een Dak; benevens ton zeer-fraaije groote Tuin, met een nieuw hoog Stenen Tuin- Huisje daar in, een Planken Schutting met beste Persike- en Abricose Boomen beplant rond om dezelve, en leggende dit alles binnen eene nieuwe omgelegde Dyk, zeer geschikt om eene Olie- of andere Moolen hier weder te bouwen, of de eene of andere Fabricq aldaar aan te leggen, iemand des genegen, kan zig in Persoon of door Brieven addresseeren . en nader informatie bekomen uiterlyk voor primo 'Maart 1783 by GERRIT HENGEVELD, Koopman te Elburg."

In 1797 bouwde de firma J.C. Gebhart en Compagnie een nieuwe stellingmolen "ter plaatse waar tevoren zodane molen heeft gestaan".

Bron: Molenboek Oudheidkundige Ver. Arent thoe Boecop, 1991.
Verzameling H. van der Kaay.