Molen Korenmolen in de Zuuk, Zuuk

Zuuk, Gelderland

Wittebeek

Zuuk
Wittebeek
Epe, Gelderland

geschiedenis
Beneden de molens van Hafkamp, dus stroomafwaarts kwam men eerst bij de korenmolen van Gerrit Gerritsen daaronder weer de korenmolen van Egbert Wijchmans c. s. later bezit van Wijchman Brants. In 1731 zag de bovengenoemde Egbert Wijchmans c. s. kans de molen van Gerrit Gerrits in bezit te krijgen, met de bedoeling deze af te breken.

De afbraak van stuw en schuttingen leverde de kopers aanmerkelijke voordelen op met betrekking tot hun eigen molen. Dit kon echter niet maar zonder meer gebeuren. Hiertoe had men de toestemming nodig van de geërfden van Zuuk alsmede van de bovenliggende moleneigenaar, in dit geval dus Wolbert Adriaans Hafkamp. Teneinde het volle rendement te halen uit de afbraak van de toen al in verval zijnde molen van Gerrit Gerrits diende de beek ter plaatse verlegd te worden. De geërfden maakten geen bezwaar tegen deze gravenij en ook Hafkamp gaf zijn toestemming, omdat hij er eigenlijk alleen maar voordeel van had.

Bron: Nederlandse Molendatabase.

NB De aangegeven locatie is een zeer ruwe schatting, de exacte locatie is onbekend.

De afbeeldingen betreffen ocumenten in een civiel proces tussen W. Brandts Mulder en F.J. Haack voor het Hof van Gelre en Zutphen met betrekking tot de verbouwing van een papiermolen tot kopermolen. Op de kaart een uitgebreid verhaal, naast de loop van de Moole beek en de ligging van de kopermolen en deze korenmolen.
Pim van der Wijk, 26 juni 2016.