Molen Brouwerij De Ossekop, Gouda

Gouda, Zuid-Holland

Gouda
Westhaven 63
Gouda, Zuid-Holland
Groene Hart

geschiedenis
Het Ossenhooft = Het Ossenhooft is een monumentaal grachtenpand aan de Westhaven in de Nederlandse stad Gouda. De woning dankt haar naam waarschijnlijk aan een hier woonachtige bierbrouwer. Een okshoofd was een oude biermaat van een kwart ton...

Oprechte Haarlemse Courant, 15 aug. 1805:
"Op voordeelige voorwaarden, uit de hand te Koop: Een hegte sterke en neringryke BROUWERY, genaamd DE OSSE KOP, benevens een extra groote moutery, Eest en Ros Molen, waarby het recht tot het stellen van een Rouw Stokeryen Brander; met een modern en spatiens Woonhuis. Stalling voor drie Paarden en Pakhuizen, staande en gelegen aan en by den andere en gelegen aan en by den anderen, zo op de Westzyde Van de Haven als in de Peperstraat binnen de Stad Gouda; nader onderrichting te bekomen ten Comptoire van den Notaris en Procurent Allard Pierson, aldaar."

Op Westhaven 63 is in de middeleeuwen Bierbrouwerij het Ossenhooft gevestigd. Zowel de naam op de gevel als de afbeelding van de vergulde kop van een os in het rijk versierde raam boven de deur herinneren hieraan. Al in 1496 zou op deze plek de Brouwerij de Ossekop van Jacob Cutert gevestigd zijn geweest.
Bron: website Biernet.nl, mei 2023.