Molen Grutterij aan de Boomstraat, Dordrecht

Dordrecht, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Grutterij aan de Boomstraat
modeltype
rosmolen
functie
grutmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Ten Bruggencate-nr.
08890
oude dbnr.
V2227
Meest recente aanpassing
| Algehele revisie gegevens

locatie

plaats
Dordrecht
plaatsaanduiding
Boomstraat
gemeente
Dordrecht, Zuid-Holland
streek
Eiland van Dordrecht

constructie

modeltype
rosmolen
krachtbron
spierkracht
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis

17-04-1708 Opregte Leydse Courant
"Uyt'er hant te koop een binnengaende Werk van een sterke en volmaekte Grut-Molen te Dordrecht in de Boomstraet by Anth. Walbeek."

SAD 9-814 folio 241vs:
04-07-1726 "Actum den 4en Julij 1726. 
Dat voor ons quam Elisabeth de Jager wed.e Albert van Leusden, burgeresse deser Stad Ende verclaarde de Comp.te te transporteren en o(ver) te dragen aan Jacob Meertens, zoon van Pieter Meertens
Een Huijs en Erven met het agterhuijs en grutterij daar annex en gehorende, staande en gelegen omtrent de Boomstraat binnen des Stad na de sijde van(de) Ravier den Huijse van Franchois der Moeij aende eene en 't Huijs Jan en Hendrik de Haan aen(de) andere zijde, met soodanige vrijdommen, servituten geregtigheden soo van muiren goote ligte en waterlope las 't selve Huijs en Erve hebbende en subject is volgende d'oude brieve ende beschijden daar van sijnde. Bekennende den Comp.te daar van voldaan te sijn met drije duijsent gl. 't weese met duijsent gl gereet als met 't verlijde van(de) volgende Custingh brieff van 't twee duijsent gul., belovende de Comp.te 't voorsz getransporteerde te sullen waaren en vrijen als een vrij goed van allen kommer en aanthaal onder den verbande als voor regten; in oirconde etc. (get) A. Hallincg, P. Onderwater. Den kooper bekent wel en deugdelijk schuldigh te sijn aan en ten behoeve van de verkooperesse een Som van tweed duijsent gl. tot xx ...."