Molen De Rietvink, Oude Wetering

Oude Wetering, Zuid-Holland

De Rietvink

Oude Wetering
Kaag en Braassem, Zuid-Holland

geschiedenis
Het hele complex van de drie zaagmolens De Haan, De Pauw en De Rietvink was gedurende meer dan een eeuw eigendom van de familie Van de Wetering, vanaf 10 april 1742 was Jan van de Wetering eigenaar. Dezelfde dag verkocht hij De Rietvink door aan Jan Bakker te Leiderdorp, maar twee jaar later ging de molen weer retour.

De molen is kort daarna deels gesloopt, op een kaart van 1748 komt de molen niet meer voor. De stenen voet bleef wel staan, deze werd op 29 november 1755 met werf en pakhuis geveild. Maar de nieuwe eigenaar mocht geen nieuwe zaagmolen op de voet bouwen zonder toestemming van Jan van de Wetering. De balkenhaven werd gebruikt door de eigenaars van De Pauw, die tevens het paalwerk bij De Rietvink in goede conditie moesten houden. Vermoedelijk staat de stenen voet nog afgebeeld op de kadasterkaart 1811-1832.

Bron: "Van molenmakers en andere bedrijvigheden aan de Oude Wetering", artikel in 25 jaar Rijnl. Molen Stichting. Verzameling H. van der Kaay.