Molen Die moelen bi der gallich, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

Die moelen bi der gallich

Leiden
buiten de Blauwpoort

De molen werd omstreeks 8 maart 1450 gesticht door Jan en Dirck Jansz die molenaar.

In 1503 was Lourys Hendriks de molenaar, hij betaalde toen de twee pond erfpacht aan het Lopsenklooster. Een jaar later betaalden Willem Dircksz en de weduwe van Lourys hetzelfde bedrag, en in 1514 was dat Jan Cyricx, die ook in 1513 al als eigenaar van de halve molen te boek stond.

Bron: "Leidse windmolens voor 1600", artikel door Ir. A.F. de Graaff in Leiden Jaarboek 1962. Met dank aan H. van der Kaay.

trivia

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1570, maar daarop staan ze wel erg dich bij elkaar.
"der gallich" verwijst naar 't Gerecht ofwel de plaats waar misdadigers werden opgehangen, bij het begin van de Lage Morsweg, zie onderstaande kaart. Het is niet zeker of het hier dezelfde molen betreft.