Molen Zaagmolen van Allert Arijensoon, Zaandam-West

Zaagmolen van Allert Arijensoon

Aan weg en Zaan, tegenover de Harenmakersstraat.

geschiedenis
Van deze molen zijn niet veel gegevens bekend. Het is niet duidelijk of het hier een paltrok of een bovenkruier betrof, evenmin is het duidelijk of deze molen werd gebruikt voor het zagen van grenen balken of wagenschot. De molen werd gebouwd in 1621 en hoogstwaarschijnlijk werd zijn windbrief op 8 april van dat jaar uitgereikt, of dit aan Allert Arijensoon was is niet duidelijk.

De molen komt voor op een kaart uit 1629 met Allert Arijensoon als eigenaar genoemd. In een kaartboek uit 1635 is de molen nog steeds aanwezig, als eigenaars werden toen genoemd Griet Willems en Ariaen Ariaenz. c.s.

Jacob Cornelisz Slom verkocht op 25 juli 1641 voor ƒ 750 een kwart part van de molen aan Aerian Jansz.

Hoe de geschiedenis van deze molen eindigde is niet bekend. Mogelijk werd de molen later afgebroken en elders in het veld herbouwd.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 246
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 71.