Molen De Posthoorn / De Posthorn, Rotterdam, stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek

Rotterdam, stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek, Zuid-Holland

Rotterdam, stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek
In de bocht van de Lange Kade, aan de Hillegersbergse kant
Hillegersberg
Rotterdam en omstreken

geschiedenis

In de bocht van de Lange Kade, aan de Hillegersbergse kant, stond "De Posthoorn", in 1782 als snuifmolen gebouwd, later verbouwd tot pelmolen, na 1863 als papiermolen en op 24 maart 1869 verbrand.

- Jaarboekje Rotterdam 1969 nr. 68.
- "Molens in Rotterdam in oude ansichten" deel 2 nr. 68.
- "Papiermolens in Zuid-Holland", Voorn blz. 160.
Henk van der Kaay, 6 april 2009.

Rotterdamse courant, 8 jan. 1788:
"Een Getrouwd en Ongetrouwd PERSOON, beide van de Protestantsche Religie, en van goede Attestatien voorzien, bekwaam en genegen zynde om te dienen, de eerste als MEESTERS- en de andere als TWEEDE KNEGT, op een VERW- en SNUIFMOLEN, genaamt DE POSTHOORN, staande onder Hillegersberg, adressere zich by G. en E. DAMME te Rotterdam."

Rotterdamse courant, 14 juli 1795:
"EEN of Twee Molenaars-Knegts, het Billen en Snuifmalen in den grond verstaande, Ongehuwd, van de Hervormden Godsdienst zynde, en met goede getuigenisten voorzien, Vast Werk begeerende, kunnen zich adresseeren by G. Damme, aan de Snuifmolen De Posthoorn, op de Langekai, by Rotterdam."

Rotterdamse courant, 20 dec. 1804:
"Ary Vermeulen, Gerechtsbode van Hillegersberg en Rotterdam, is van meening, op Donderdag den 4 January 1805, des avonds ten 5 uren, ten Huize van de Weduwe H. van den Hove, Kasteleinesse op den Dorpe Hillegersberg (by Executie) ten overstaan van Schout en Schepenen van denzelven Ambachte, publyk te verkoopen: Een Snuif-Wind-Molen, genaamd De Posthorn, met al deszelfs Gereedschappen, Schuren en aanged.mde Kleun, daar dezelve Molen is opstaande met nog een Erve, en het geene daarwyders in op of aan aard en nagelvast is, breeder by Biljetten gemeld; staande en gelegen aan de Lange kade, in het Rubroeksche Polder, binnen den Ambachte van Hillegersberg en Rotterdam vermeld; ten Prothocolle geregistreerd."

Aankondigingen en berigten van Rotterdam, 5 juni 1813
"De helft in een Snuifmolen, genaamd 'de Posthoorn', met de Huizing, Schuren, Gereedschappem em Erve, daartoe behoorende, staande en gelegen aan de Langenkade in de Rubroeksche polder, hans gemeente van Hillegersberg en Rotterdam. ten prothocolle geregistreerd op no. 543A;"

22-06-1869: Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad

Openbare Vrijwillige Verkooping. De Notaris Mr. WILHELMUS PETRUS ANDRIES VOORENDONK , resideerende te Rotterdam, zal aldaar in het Notarishuis , Woensdag den 7 Juli 1869, des namiddags ten 5 uur, in het openbaar veilen en verkoopen: EEN PERCEEL OPEN GROND, zijnde gedeeltelijk het Erf van de onlangs afgebrande Papiermolen „de Posthoorn ," met verdere GEBOUWEN en GETIMMERTEN, daarbij aanwezig geweest, gelegen aan de Lange Kade, ia den Rubroekschen Polder, onder de gemeente Hillegersberg, en op den kadastralen perceelsgewijzen legger dier gemeente bekend Sectie C, Nos. 280, 281 ,282, 283, 281 en 717 , ter gezamenlijke grootte van 20 roeden 9d ellen. Te aanvaarden den eersten September 1869 , bij de betaling der kooppenningen; terwijl inmiddels nadere inlichtingen zijn te bekomen ten Kantore van voornoemden Notaris, te Rotterdam, aan de Nieuwehaven , wijk 12 , n°. 146.

Mogelijk dezelfde als dbnr. 12379?
Molen niet aangetroffen in het kadaster van 1832, waarschijnlijk een dubbel record.