Molen aen die heyde, Vught

Vught, Noord-Brabant

Molen aen die heyde

Vught
aan de Loonsebaan
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
In 1340 werd al een molen vermeld in Vught. Het is niet bekend op welke plaats die stond. Eeuwenlang worden in de documenten steeds twee molens in één adem genoemd: de molen 'aen die heyde' en de molen in Vught Sint-Lambertus parochie 'aen die bruggen'.

Op de kaart van Jacob van Deventer van omstreeks 1560 wordt een molen aangegeven nabij de Loonsebaan. Dit zal de molen 'aen die heyde' zijn. De andere was waarschijnlijk de molen aan de westzijde van de bruggen buiten de Vughterpoort van ’s-Hertogenbosch.
Deze molens zijn vermoedelijk omstreeks 1600 verdwenen. Daarna vinden we een molen aan het Moleneind, zie databasenummer 2223.

Informatie over de molens van Vught is ondermeer te vinden in: Henk van Stekelenburg ‘Leven van de wind. Windmolens en windmulders in Vught en Cromvoirt’, in: ‘Vught vanouds’ (Vughtse historische reeks, 1995)

Informatie van Nico Jurgens, 1`augustus 2007

trivia
De locatie van de molen is bepaald op basis van de kaart van Van Deventer. Te zien is dat hij een hoek en een afstand naar de molen schoot vanaf de Taalstraat, net ten zuiden van de afslag naar de Loonseweg. De standplaats van de molen was te situeren net ten westen van de Aert Heymlaan, tussen Vughterhage en Constantijnlaan.