Molen Riederwaard / Reijerwaard / Rijderwaerd, Ridderkerk

Ridderkerk, Zuid-Holland

Riederwaard / Reijerwaard / Rijderwaerd

Ridderkerk
IJsselmonde

geschiedenis
'Op 5 december 1422 heeft Johan ... gegeven aan Goetscalc van Brakel vijf bloktienden, gelegen in Riederwaert aan de Waelzijde en geheten het Schoerbloc... het Molenblock enz.' Daar zal dus vroeg een windmolen, mogelijk een windwatermolen hebben gestaan. Bij de Sint Elizabethsvloed van 1421 kwam het eiland IJsselmonde door dijkbreuken onder water te staan. De aanwezige molen(s) zijn toen misschien verloren gegaan. De naam 'Molenblock' zal zich hebben gehandhaafd. De herbedijking was vrij spoedig voltooid. In 1438 vond er zeker de bouw van een windmolen plaats.

'Rekeninge Wouter Baertoutsz. ende Jan Gillysz. als waersluden van Riederwaert, ruerende van den molen van allen ontfanc ende uutgheven in 't jaer 1438.
Rekening Wouter Baetszoon en Jan Gilliszoon, waarsluiden van (Oud-) Reijerwaard, betreffende het stellen van de nieuwe molen in het jaar 1438.

Uit de jaarrekening van de 'Rijderwaerd'over 1453 valt op te maken dat er meerdere 'binnenkruiers' stonden.
Binnenkruiers zijn molens die in de kap op de wind gezet worden.
Er werd gesproken over kaprollen, kruirepen, kruihaspels en kruikrammen hetgeen aangeeft dat het inderdaad om binnenkruiers ging.

Bron: Middeleeuwse watermolens in Hollands polderland, A. Bicker Caarten, 1990, blz. 111.