Molen (rosmolen), Roosendaal

Roosendaal, Noord-Brabant

(rosmolen)

Roosendaal
op de Markt, waar nu de bibliotheek is gevestigd
Baronie en Markiezaat

Bron: onbekend.

In de vorige eeuw zijn er opgravingen geweest op de Oude Markt in Roosendaal waar nu de bibliotheek is gevestigd ("Parottia") en daarbij kwamen drie of vier blauwe molenstenen tevoorschijn (natuurstenen uit basaltlava dus).
Eén van die stenen heb ik toen kunnen kopen en Niek van Eekelen heeft de steen van mij overgenomen. Niek bewaart deze steen nu onderin molen "De Twee Gebroeders" in Roosendaal.

Die stenen kunnen alleen van een rosmolen afkomstig zijn. Misschien was hier ter plaatse een grutterij gevestigd in een ver verleden of was het 'gewoon' een graanrosmolen. Overigens heeft Ton Meesters enkele jaren geleden een uitgebreid artikel geschreven over de Roosendaalse rosmolens (er bestonden verschillende!) in het tijdschrift De Meule

Informatie van John Verpaalen, 17 april 2019

trivia
Ongeveer op deze plek staat in het kadaster van 1811-1832 op kaart sectie L nr 16 ingeschreven, de weduwe C.J. van Loon, brouweres te Roosendaal. Het park wat er achter ligt het nu het Emile van Loonpark, mogelijk heeft dit met elkaar te maken.

de red. NSR