Molen De Grenadier, Middelburg

Middelburg, Zeeland

Middelburg
Middelburg, Zeeland
Walcheren
Middelburg G (1) 140 (boerderij)

geschiedenis
Op de kaart van Hattinga zijn drie kruitmolens weergegeven. Centraal in de afbeelding is kruitmolen de Eendragt zichtbaar, linksboven is nog een deel van Middelburg zichtbaar. Op deze kaart lijkt het water welhaast de meest praktische aan- en afvoerweg voor de materialen te zijn. De twee andere afgebeelde kruitmolens, De Grenadier en de Goudend, werden net als De Eendragt begin 18e eeuw gebouwd.

De drie molens waren niet de eerste in de omgeving. Al vanaf het begin van de 15e eeuw wordt
melding gemaakt van buskruitproductie. De molens bevonden zich nog in of bij de stad. Hoewel men in april 1644 besloot de buskruitmolens te verplaatsen, werd in juli van dat jaar besloten dat de molens konden blijven waar ze waren, op voorwaarde dat het magazijn op ruime afstand van de molen massief werd opgemetseld. Tot die tijd moest het kruit wekelijks worden afgevoerd naar ‘s lands magazijn te Veere.

In 1701 werd besloten tot het plaatsen van een buskruitmolen aan de zuidzijde van de haven, dat betreft dan vermoedelijk Gouden Draak / Goudend of Eendragt.
De Grenadier werd in 1710 gesticht door Herman van de Putte, burgemeester van Middelburg.

Op 11 augustus 1779 sprong de stoof in deze kruitmolen en daarbij kwam een inwoner van Arnemuiden om het leven.

In de nacht van 6 op 7 juli 1802 ontstond er brand in het korrelhuis van de molen, opnieuw door het springen van de stoof. Daardoor werden acht in de buurt staande zoutketen vernield en twee zwaar beschadigd. Enkele inwoners van Arnemuiden kwamen daardoor zonder werk, voor hen werd een collecte gehouden die £ 119.4.4 (ƒ 716) opbracht. De afgebrande keten werden niet herbouwd en de zoutnering raakte steeds verder in verval.
In september 1802 werd De Grenadier, eigendom van een sociëteit, publiekelijk verkocht en tot boerderij verbouwd. Gedurende vele jaren woonde hier de familie Reijnierse. De Grenadier leek veel op De Eendracht.

Een bron uit 1820 bevestigt dat de Eendragt in 1807 nog in gebruik was, maar meldt ook dat de Goudend in 1807 buiten gebruik was. In februari 1807 werd inderdaad het verzoek gedaan om de Goudend / Gouden Draak te verplaatsen. In het magazijn bevond zich op dat moment 40.000 lb buskruit en in dat jaar werd nog wel geproduceerd. Na enkele jaren van stilstand was in 1816 de verplaatsing een feit.

Vermoedelijk was de VOC van grote invloed op de bouw van de drie molens en de VOC of de WIC zullen vermoedelijk ook de grootste afnemers zijn geweest. In de reeds eerder aangehaalde scriptie is te lezen dat de markt voor buskruit in de Zuidelijke Nederlanden na 1700 gin afnemen vanwege aanhoudende vrede. De productie in de 18e eeuw lijkt rechtstreeks beïnvloed te zijn geweest door oorlogsdreiging en door de instabiliteit van de aanvoerlijnen. Na 1800 werden de overgebleven buskruitfabrieken stuk voor stuk gesloten, verbouwd of opgenomen in de vereniging ‘Gezamenlijke Buskruidmakers van Noord-Holland, Utrecht en Zeeland’.

Bronnen en meer informatie:
- Molens in Middelburg, E. van Wijk, blz. 129-138 (De Kruitmolens).
- artikel over de buskruitmolens op Walcheren door E. van Wijk, in De Windmolen nr. 60. Informatie: H. v.d. Kaay, 1 juli 2013.
- Molens te Middelburg Mortiere, Een Archeologische Opgraving, feb. 2009.

trivia
Op de Kuyperkaart 1968 staan De Eendracht en De Grenadier nog aangegeven, beide als boerderij. De Eendracht west van de zaagmolens bij Nieuwland, De Grenadier noordwest daarvan.
H. van der Kaay.

De locatie is een schatting naar de kadasterkaart.

's Hertogenbossche courant, 24-08-1779

Middelburg den 13 August. Eergister ogtend tusschen 8 en half negen uuren, sprong de Stoof der Kruid Molen de Grenadier, buiten de Dampoort aan den Oosterschen Havendyk, met een geweldigen slag in de lucht; de oorzaak van dit ongeluk is nog onbekend. Een arbeider heeft er het leven by verlooren.
Ook zyn veele Huizen daar omtrent door den slag aan Daken en Vensters meer of min beschadigd en boomen uit den grond gerukt. Voorts zyn eenige Deuren in sommige Huizen dezer Stad daar door opengesprongen, en alom groote schrik veroorzaakt.

Rotterdamse Courant, 15 juli 1802

Van ARNEMUIDEN , in ZEELAND, verneemt men, dat aldaar de volgende Bekendmaking is gedaan:
„ De Gemeente-Raad der Stad Arnemuiden, benevens de Eigenaren der Zoutkeeten, aldaar gelegen, betuigen hunnen hartelyken dank, aan de goede Ingezetenen, Gewapende Burgermagt en Fransche Militairen der Steden Middelburg, Vlissingen en Veere; alsmede die Lieden van de Zaagmolens, welken alle hunne vlyt en onvermoeiden yver, niet de van die Steden en Zaagmolens medegebragte Brandspuiten ; hebben aangewend, in het stuiten en blusschen van den zwaren en feilen brand, die in den noodlottigen nacht, tusschen den 6 en 7 July dezes Jaars, door het springen van een Stoof ca het Korrelhuis van de Kruitmolen de Grenadier, en het overwaaijen van Vuurvonken, was veroorzaakt en zoodanig toenam , waardoor, nevens den nadeeligen Wind en het lage Water, by die gelegenheid, alle de Zoutkeeten, de Graanmolen en de Stad zelve werd bedreigd mede ten prooije der vlam te worden, en mitsdien-de behoudenis der overig gebleven Keeten, en het verdere in gevaar zynde, naast een Allesbesturende Voorzienigheid, aan derzelver byzondere menschlievende werkzaamheid dank wytende.
Anemuiden den 8 July 1802.
Uit naam en op last hier boven, COR. DAN. BAARS, Secr."