- naam
- Kooimeer
- modeltype
- Onbekende windmolen
- functie
- poldermolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 08632
- oude dbnr.
- V6702
- Meest recente aanpassing
Molen Kooimeer, Heiloo
Heiloo, Noord-Holland
v
locatie
- plaats
-
Heiloo
- gemeente
- Heiloo, Noord-Holland
- streek
- Noord-Kennemerland
- geo positie
-
X: 110857, Y: 514174N: 52.61332, O: 4.73546
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
- geschiedenis
-
Op 3 januari 1567 (1566 stijl van Brabant) werd aan Klaas Harksz en consorten toestemming verleend tot het droogmaken van de Heilooërmeer, gelegen achter de Nieuwpoort, groot 50 morgen. Blijkens een akte van 13 mei 1579 werd dit meer, thans aangeduid als Nieuwpoortermeer of Groenewater ("Gronwater") nog in 1567 drooggelegd. Het had toen een eigen molen en uitwatering op de Die.
Als voorwaarde voor de droogmaking werd gesteld, dat er een vaart rondom de nieuwe polder, alsook eentje dwars er doorheen aangelegd diende te worden. Volgens de bepalingen van het octrooi van 1567 was het Groenewater door een sloot, later bekend als Korfleggersloot, in oostwestelijke richting in twee delen gesplitst, die op de duur afzonderlijk werden aangeduid. In 1650 komen we reeds de benaming Rietmeer tegen voor het noordelijke gedeelte en in 1691 de benaming Kooimeer voor het zuidelijke. De naam Groenewater bleef nog in gebruik, doch op den duur als synoniem voor Rietmeer.
Volgens de topografische kaart van rond 1900 waterde de polder af naar het noorden, via twee duikers dwars door de polder het Groenewater, naar de molen van de polder Overdie en Achtermeer. In de Kooimeer stond nog wel een molentje voor onderbemaling.
In ieder geval vanaf begin achttiende eeuw werd de bemaling van de Kooimeer verzorgd door de polder Achtermeer en Overdie (molen 06651 p), samen met de Klappolder en het Groenewater.
Bron onder meer: Inleiding bij de inventaris van het archief van de Achtermeerpolder, E.D. Eijken 1963, Streekarchief Alkmaar.
aanvullingen
- trivia
De locatie is gebaseerd op de kaart van Uitwaterende Sluizen, J.J. Dou uit 1680.
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen