Molen De Mol, Nieuwendam

Nieuwendam, Noord-Holland

De Mol

Nieuwendam
onbekend
Waterland

geschiedenis
Op 26 juli 1703 verzekerde Pieter Jansz Moll de lading van oliemolen De Mol te Nieuwendam voor ƒ 2500 in een onderlinge brandverzekering die in Zaandam werd opgericht. Zestien jaar later werd Pieter Moll nog eens genoemd toen hij zijn molen uit het brandcontract liet royeren. De lading was toen sinds 31 mei 1715 voor ƒ 4200 verzekerd. De verhoging had te maken met het toegenomen aantal molens in dit contract.
Bronnen: GAZ. ONA 5822 en 5830 (not. Claas Oosterhoorn, Zaandam).

Op 8 april 1730 liquideerden de molenmakers Jan Willemsz Piet en Pieter Jacobsz Kuijper van 't Kalf in Oost-Zaandam hun molenmakerij, die zij meer dan dertig jaar samen gedreven hadden. De slotacte werd opgemaakt door de Zaandijker notaris Teunis Spaens.
Daarin werd een lijst van openstaande rekeningen opgenomen. Op deze lijst kwam voor: 'Oliemolen Nieuwendam'. Er moest nog een bedrag van ƒ 17:09:0 afgedragen worden aan de molenmakerij. Er werd geen eigenaar genoemd en ook de exacte standplaats bleef in nevelen gehuld. Van deze oliemolen is verder niets bekend.

Ron Couwenhoven, 29 april 2007 & 31 aug. 2016.