Molen Boepolder, Woubrugge

Woubrugge, Zuid-Holland

Woubrugge
aan de Bateweghs watering
Kaag en Braassem, Zuid-Holland
Rijnland

geschiedenis
De Boepolder, gelegen tussen de Polder Oudendijk (Tenbruggencatenummer 01789 bis r) en de Wijde Aa, werd waarschijnlijk in 1626 gesticht en vernoemd naar een voorganger van de Hoeve de Boe. Voor de bedijking stonden in het gebied meerdere kleine molentjes, de polder werd door een wipmolen bemalen.

De Boepolder was een kleine polder, waarschijnlijk gesticht in 1626 en vernoemd naar een voorganger van de Hoeve de Boe. De polder werd toen bemalen door een wipmolen.

Op 2 oktober 1655 werd de Boepolder ingelijfd door de Polder Oudendijk en ontstond de Oudendijkse- en Boepolder. Uit oude kaarten is op te maken dat de wipmolen van de Boepolder tussen 1727 en 1735 verdwenen is.

In 1727 verstrekte Rijnland voor het eerst een vergunning die voorzien was van een reglement waarin de organisatie, financiering en technische uitvoering van afgraving en drooglegging in één keer geregeld werd. Het betrof de Oudendijkse polder en de Boepolder in Esselijkerwoude. De ingelanden hadden een plan opgemaakt om hun te combineren polders in 30 jaar te vervenen en te bedijken en vervolgens droog te maken. Op 28 mei 1761 werd besloten de Oudendijkse Polder droog te maken met twee achtkante vijzelmolens.

In 1827 werd ook de Plaspolder toegevoegd. Vanaf 1859 werd het geheel Oudendijkse Polder genoemd.

Bron: Jaarboekje Rijnlandse Molenstichting 1989.