Molen De Draaijomme, Diepenveen

Diepenveen, Overijssel

Draaiomsbuurt
Deventer, Overijssel
Salland
Diepenveen A (4) 344 (huis) Wed. Hendrik Jan Bolte, bierbr., geb. Etje Pol

geschiedenis

Sommige Diepenveners zeggen dat reizigers in de buurt van de boerderij Draaiom vaak verkeerd reden. Ze moesten dan weer omdraaien, waardoor die naam zou zijn ontstaan. Dat is een misverstand.

In 1601, middenin de Tachtigjarige oorlog en 23 jaar nadat het Diepenveense Vrouwenklooster was verwoest, woonde op de bewuste boerderij een zekere Luicken Bonekamp. Naast zijn boerenerf stond een pellerie – een molen die granen verwerkte. In de loop der tijd veranderde de naam Pellerije zoals die boerderij naast Den Bonenkamp inmiddels heette, in Draaijomme. Niet omdat daar mensen telkens daar verkeerd rijden, maar vanwege de aandrijving van de pellerij. Mens of paard liepen daar constant in de rondte om de molen draaiende te houden.

De Pellerije speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van het dorp Diepenveen. De Weerd: ‘De boerderij ligt tot 1850 tamelijk geïsoleerd nabij de Zandwetering in een zeer landelijke omgeving. In dat jaar wordt de Diepenveense Puinweg – nu de Oranjelaan en Dorpsstraat - aangelegd. Dat brengt grote veranderingen met zich mee. De weg loopt vlak langs de boerderij richting Hervormde Kerk. Tal van middenstanders en vooraanstaande personen gaan zich op die plek vestigen. Molenaar Lambert Brouwer, tevens uitbater van café de Vrolijke Boer, is er één van. Ook burgemeester Smijter laat er een huis bouwen. Het krijgt de naam Ruimzicht, later gewijzigd in Weterman. Het pand zou nog jaren als gemeentehuis van Diepenveen functioneren.’

Was (de omgeving van) boerderij de Draaijomme in die periode het voorportaal van het dorp, een eeuw later werd al gesproken van het centrum van Diepenveen. ‘De ontwikkeling van slagerij Middeldorp tot de huidige supermarkt versterkt dat proces’, weet De Weerd.
De oude boerderij de Draaijomme werd in 1857 grotendeeld gesloopt en aan de overzijde van de weg opnieuw opgebouwd.

Bron: website Diepenveen-Dorp door Wim de Weerd.