Molen (volmolen), Noordwolde/ Noardwâlde

Noordwolde/ Noardwâlde, Fryslân

Noordwolde/ Noardwâlde
onbekend
Weststellingwerf, Fryslân

18-06-1757: Leeuwarder courant
"De Weduwe van wyl. HARMEN JANS PERFECT, wonende te Noordwolde in de Grietenie West-Stellingwerf, gedenkt op Woensdag den 22 Juny 1757 ten haren Huize Publycq by Stryk-geld te laten verkopen: Een Welgereguleerde VOL-MOLEN aldaar in den Jare 1741, opgeregt, gaande met 3
Bakken, en staande aan goed Water zeer bekwaam om te Spoelen, voorzien met een Complete Woninge en Agterhuis, sampt Hovinge cum annexis, mitsgaders een rojale Verwery-huisinge, waar in 2 grote Verf-ketels met een gemene, als mede een sussisante Blaauw-Kuipe, en verdere Gereedschappen tot een Complete Verwery nodig; alles breder volgens Conditien en Articulen, voor en op de dag der verkopinge by de Clerq van RIESEN tot Wolvega te zien, benevens haar verdere Vastigheden in Noordwolde en Vinkega gelegen."

In Noordwolde stond een volmolen met blauwververij. Deze werd in 1798 voor 1150 Car.gld. verkocht, maar bracht in 1819 nog slechts vijftig gulden op bij de afbraak.
Bron: Volmolens in Friesland, artikel door W. Nijlunsing in De Utskoat nr. 27, okt. 1982.