Molen Enkmolen (1e), Raalte

Raalte, Overijssel

Enkmolen (1e)

Raalte
Raalte, Overijssel
Salland

geschiedenis

Deze standerdmolen kwam al vóór in 1450 en zal dus zeer vermoedelijk wel een standerdmolen geweest zijn.
In het "cartularium,' van het Agnietenbergklooster bij Zwolle bevindt zich een regest (uittreksel uit oorkonden) uit ca.1430/50. Hierin wordt voor het eerst melding gemaakt van een windmolen op de Raalter enk.
In de schattingsregisters (belastingregisters) van Salland uit 1427 treffen we een zekere 'Claes de Mulner' aan, mogelijk de molenaar van de Enkmolen.

Later treffen we de molen aan in het bezit van de familie van Ittersum, eigenaren van de havezate de Hofstede. Reeds in de 16e eeuw was de molen in het bezit van deze adellijke familie. Tot 1788 bleven de goederen in eigendom van de nazaten van de van lttersums. In dat jaar werd de oude havezate verkocht aan Jean Charles Bentinck.
Ook de molen op de Raalter enk werd door Golda Catharina Elsabe Everdina
Baronesse van Belinkhave, douairière (weduwe) van David Constantijn du Tour, vrouwe van de Hofstede, verkocht.
De nieuwe eigenaren waren vanaf 17 maart 1788 Gerrit Pasman (1718-1797) en zijn vrouw Yda Vincent. De familie Pasman had waarschijnlijk al veel eerder de molen in pacht, in het lidmatenregister van de Ned. Herv. kerk van 1699 treffen we Tonis Pastman en zijn vrouw Barbera Hendriks aan in het ,'Enckmullershuis in 't dorp". *

*:zie verder bij dbnr 3291

De molen is later vervangen door een andere molen. In het kadaster van 1811-1832 staat de molen als ronde molen ingetekend dus was de standerdmolen al eerder vervangen.
In 1916 is deze molen gesloopt.

Bron: "Raalte rond de Bergmolen", Henk Bouwhuis 1993.