Molen Coppensmolen (voorganger), Zeeland

Zeeland, Noord-Brabant
v

korte karakteristiek

naam
Coppensmolen (voorganger)
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
08481
oude dbnr.
V6303
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zeeland
plaatsaanduiding
Kerkstraat
gemeente
Maashorst, Noord-Brabant
streek
De Peel
geo positie
X: 175043, Y: 412828
N: 51.70386, O: 5.67716

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verwoest
geschiedenis
Deze standerdmolen werd vermoedelijk in het begin van de achttiende eeuw / 1857

In 1857 werd een standerdmolen opgericht op de plaats waar thans de stenen molen van Van Dongen staat.
In die stenen molen, die gebouwd werd in 1883, is een groot aantal onderdelen gebruikt uit een standerdmolen, kennelijk overgebleven uit de molen die in 1857 was opgericht.

Blijkens een opschrift ‘1853’ op één van die delen was de standerdmolen niet nieuw gebouwd. Vrijwel zeker zijn de nog aanwezige onderdelen overgebleven van de voorgaande molen die uit Ravenstein afkomstig was. (Zie aldaar) Aanwezig zijn een kruisplaat, een standvink, de trap van de staart, de twee lange burriebalken, de twee steenlijsten, de vier hoekstijlen, een daklijst, de onderste balk van het waaispant, de houten as, het tot spoorwiel vermaakte aswiel, een schijf van het rondsel, de schijf van het sterwiel van het luiwerk, een gedeelte van een borst en enkele balken die niet precies zijn thuis te brengen, zoals weegschoren. Van de standerd is niets te vinden; mogelijk was deze gesneuveld net zoals zijn voorganger in 1540, of was deze juist nog zo goed dat hij verkocht werd.
Op basis van deze onderdelen was het mogelijk enkele conclusies te trekken over de grootte, constructie en ouderdom. De afmetingen zullen vrij normaal geweest zijn voor dit deel van Noord-Brabant, dus een vlucht van omstreeks 25,50 meter. De kast zal minimaal 4,15 m breed zijn geweest en 5,35 m diep. Vrijwel zeker telde het aswiel 79 kammen, en het rondsel 15 staven. Er zijn summiere aanwijzingen van een achterkrans. De constructie van de kast was betrekkelijk licht, vergelijkbaar met de nog bestaande standerdmolen van Nistelrode. Waarschijnlijk dateerde de in 1857 verplaatste standerdmolen van Ravenstein uit het begin van de achttiende eeuw.
In 1883 sloeg de bliksem in, waarbij de molen zo zwaar werd beschadigd dat besloten werd deze te vervangen door een stenen exemplaar.

Bron: Drs. H.G.J. Buijks ‘Stellingmolen “De Nijverheid” Ravenstein (brochure uitgegeven in 1996) en: Nico Jurgens ‘Chinees puzzelen in Noord-Brabants rijke molenverleden’ in TIMS Molinologie 2001 nummer 15, pagina’s 9 - 21.

Nico Jurgens, 20 oktober 2006.
nog waarneembaar

aanvullingen

trivia
Het tot spoorwiel vermaakte aswiel van de voormalige standerdmolen.
De oorspronkelijke diameter is aanzienlijk groter geweest.
Nico Jurgens, opname 21 mei 1999.