Molen Karnmolen van boerderij Meerzicht, Schipluiden

Schipluiden, Zuid-Holland

karnmolenhuisje

De boerderij en de karnmolen zijn gesloopt in 1958, de boerderij was van H. Korringa (1941)
Het oudste deel van de boerderij stamde uit omstreeks 1609.
Even verder werden 2 woonhuizen en een nieuwe stal gebouwd.

De heer Klaas Uilkema legde gedurende 1914-1934 per motorfiets vele boerderijen vast op papier en foto. Hij onderzocht de verschillen en de veranderingen.

Historische aspecten van ambachtsheerlijkheid Zouteveen.
J. Moerman en F. van Ooststroom,2009.
Informatie H.v.d. Kaay, 19 april 2012

De boerderij met karnmolenhuis is in tegenstelling tot bovengenoemde tekst niet juist, er is niets gesloopt.

Na onderzoek van Ronald Bakker, blijkt dat de boerderij en het karnmolenhuis nog intact zijn.

trivia
In het kalf van dit kozijn stond het jaartal 1609, de bouwperiode van het oudste deel van de boerderij. Op twee andere plaatsen zijn in het metselwerk jaartallen van uitbreidingen aangebracht. In de noordgevel is het jaartal 1640 met rode steentjes ingemetseld. Dit is te zien op de aquarel van de Rotterdamse architect J. Verheul Dzn. (1860-1948) uit 1928.

Het perceel Willemsoordseweg 5a in Schipluiden is eind 2013 aangekocht door de eigenaar van Rijksmonument Willemsoordseweg 5, de heer D. Guliker. Hierdoor zijn de gebouwen van de voormalige middeleeuwse boerderij De Keijzershof, in latere jaren Meerzicht genaamd, weer in één hand. De boerderij is nu enerzijds in gebruik als woning.